Hae
Henriikka Johanna

Elämäntapamuutoksen kompastuskivet ja kuinka päästä niiden yli

Jokainen, joka on lähtenyt tekemään elämäntapamuutosta, kohtaa matkallaan esteitä. Tärkeintä ei ole se, miten niitä kohtaa vaan miten elämäntapamuutoksen kompastuskivet selättää. Esteitä ja haasteita on varmasti erilaisia ihmisistä riippuen, mutta käyn läpi kolme yleisintä joita olen valmentajana kohdannut.

ElämäntaPamuutoksen komPastuskiVet nro 1 – liian suuret odotukset

Tv:ssä pyörii jos minkälaista laihdutus- ja painonpudotusohjelmaa. Muutamassa kuukaudessa kilpailijat saavat tiputettua painoa jopa useita kymmeniä kiloja. Vielä helposti, ilman mitään ongelmia. Lehdet hehkuttavat uutta dieettivillitystä, jota mainostaa hyvinvoivalta näyttävät henkilöt. Onko siis ihme, jos itselleen asettaa liian suuret tavoitteet ja odotukset omalle painonpudotukselle? Miksi itse epäonnistuisi, kun muutkin ovat onnistuneet?

Elämäntapamuutoksen ainoat mittarit eivät saisi olla pudotetut kilot, juostut kilometrit tai nostetut kilot kuntosalilla. Nämä ovat valitettavan usein niitä arvoja, joilla / joihin vertaamme onnistumistamme. Sen sijaan, että tuijotamme lukuja, pitäisi keskittyä pohtimaan muita asioita. Mieti miten paljon paremmin voit kokonaisuudessa, miten jaksat tehdä asioita paremmin, olet oppinut syömään säännöllisemmin ja terveellisemmin, jaksat arjessa eri tavalla, unen laatu on kenties parantunut yms.

Muutoskuva elämöntapamuutoksesta

ElämÄntapamuutoksen kompastuskivEt nro 2 – tUrnausväsymys

Ensimmäiset viikot / kuukaudet elämäntapamuutoksessa menevät ”kuherruskuukaudessa”. Opettelet innoissasi uusia juttuja ja huomaat tulosten tulevan. Kuherruskuukausi kuitenkin loppuu ja arki alkaa puskea päälle. Keittiössä ei kiinnosta viettää aikaa, salille / liikkumaan ei tee mieli lähteä ja kaupassa karkkihylly huutaa nimeäsi. Silloin kaikkein tärkeintä on ettei luovuta. Myös omalle kohdalle on käynyt näin. Eikä ainoastaan kerran vaan useammin.

Mikä auttaa turnausväsymyksen selättämiseen? Mikä auttaa jaksamaan ja jatkamaan jo hyvin alkanutta matkaa? Itselle kaikkein paras keino on ollut tulosten katsomien ja vertaaminen. Vertaaminen siitä mistä on lähdetty ja missä nyt ollaan. Katsomalla kuvia ”ennen ja jälkeen”. Olemalla ylpeä siitä miten paljon paremmin voi. Ei ainoastaan ulkoisesti vaan myös sisäisesti.

Muutoskuva elämäntapamuutos

Elämäntapamuutoksen KompastuskivEt nro 3 – liian nopea aikataulu

Liian nopea aikataulu kulkee osittain käsikädessä kahden aiemman kanssa. Monesti epärealististen odotuksien lisäksi laitetaan elämäntapamuutokselle aivan liian nopea aikataulu. Kuvitellaan, että ylimääräiset kilot putoavat hetkessä, kasvisten lisääminen ruokavalioon onnistuu heti, liikunnasta tulee heti intohimo tms. On tärkeää, että muutokselle antaa aikaa. Mitä isompi muutos on kyseessä, sitä enemmän se vaatii aikaa, kuukausia tai jopa vuosi. Muista olla siis itsellesi armollinen.

Tässä elämäntapamuutoksen kompastuskivet pähkinänkuoressa. Toivottavasti näistä oli sinulle hyötyä.

-Henriikka

Lue myös

Toiveena elämäntapamuutos? Lue vinkit ja onnistu

Oma elämäntapamuutos – miten kaikki sai alkunsa

Miten aloittaa liikunta, kun lähtötaso on nolla?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *