Hae
Henriikka Johanna

Pullukan juoksukoulu – täysin nollasta juoksijaksi?

Juoksu, tuo ikuinen kirous itselle. Haluaisin jaksaa juosta tukka hulmuten pitkin kyliä. Totuus on kuitenkin aivan toinen. Jaksan juosta tai siis hölkäten löntystellä noin 100m, kunnes luulen kuolevani siihen paikkaan. Pulssi on 270/min, tuntuu ettei saa happea ja jalat ovat kuin sementissä kiinni. Kuulostaako tutulta?

Kuten varmasti usempi teistä tietää, aloitin jenkkifutiksen viime syksynä. Alkuun kauhistelin sitä, että en voi mennä koska oma juoksu on juurikin tuota kuin yllä kerroin. Tämän suhteen olin kuitenkin väärässä. Hyvin olen pärjännyt treeneissä vaikka juoksu on itselle suurin kompastinkivi. Tämän vuoksi olenkin päättänyt muuttaa asian. Tästä alkaa koko syksyn, talven ja kevään mittainen pullukan juoksukoulu! Ja tästä on tietenkin luvassa päivitystä niin tänne blogin puolelle kuin myös Instagramiin.

Pullukan juoksukoulu

Mietin pitkään, miten pääsisin liikkeelle juoksun suhteen. Tutkin erilaisia vaihtoehtoja aina maksullisista nettivalmennuksista Googlesta löytyviin ilmaisiin ohjeisiin. Sattumalta löysin Googlesta kaksi hyvää ohjetta, jotka itse yhdistän ja toteutan pullukan juoksukouluna. Kyllä, nimen keksin aivan itse 😀

Hämmästyin siitä, miten erilaisia ohjeita netistä löytyi vaikka haki sanoilla aloittelijan juoksukoulu. Eräässäkin ohjeessa piti ensimmäisellä viikolla 3 x 7 min yhden lenkin aikana. Itselle tuollainen on täysin mahdotonta. En vaan jaksa kertakaikkiaan tuollaista aikaa.

Miten pullukan juoksukoulu alkaa?

Tämä viikko menee vielä palautellessa kroppaa ja levätessä. Ensi viikolla onkin sitten tosi kyseessä juoksukoulun suhteen. Toki siis rauhallisesti lähdetään liikkeelle enkä todellakaan ala hulluttelemaan asian kanssa. Ohjeet taisi olla 12 viikon ajaksi, mutta päätin, että siirryn seuraavaan viikkoon vasta, kun ensimmäinen menee ”kivuttomasti”. Mulla ei ole mitään pakkoa juosta 8 viikon päästä 5km, joten tässäkin tapauksessa varmasti hitaasti hyvä tulee. Eniten mietityttää ja jännittää se, että miten saan motivaation pysymään yllä? Miten saan lähdettyä ulos ja poistumaan jälleen kerran sinne epämukavuusalueelle?

Onko sulla jotain hyviä vinkkejä, mitä aloittelijan kannattaa ottaa huomioon aloittaessa juoksua? Otan kaikki vinkit ja neuvot kiitollisena vastaan.

-Henriikka

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Lue myös

Yhdistä herkuttelu ja painonpudotus onnistuneesti

Miksi painonpudotus on niin vaikeaa?

21 kommenttia

 1. Veera kirjoitti:

  Suosittelen lämpöisesti C25K-sovellusta puhelimeen. Alussa esim. lämmitellään 5min ja sitten vuorotellaan 1min juoksua ja 1,5min kävelyä. Samalla voit kuunnella musiikkia ja puhelin antaa itse ohjeita milloin pitää aloittaa mikäkin juoksu- ja kävelypätkä. Itse olin ihan rapakuntoinen juoksija kun aloitin ja tuon kanssa kuntoon nousee kohisten.

 2. Korppu kirjoitti:

  Jotta ei tule juoksijan polvea tai penikkakipua, niin enemmän lihaskuntoa tai porrastreeniä alkuun kuin itse juoksemista. Mulla oli aiemmin juuri noita ongelmia, kunnes valmennuksen myötä tajusin, et ekat neljä viikkoa just enemmän juoksuun tarvittavien lihasten vahvistamista, niin olen säästynyt kivuilta ja vammoilta.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Mulla kipeyty penikat kun aloitin jenkkifutiksen. Nyt ne ei oo onneks enää vaivannut. Ja toivottavasti eivät tuu takaisin. Kiitos vinkeistä, pidän nämä myös ehdottomasti mielessä 🙂

 3. Sanna kirjoitti:

  Mulla on polarin sykemittari ja otin sieltä juoksuohjelman. Mun mielestä ne tuntui alkuun jopa tosi lyhyiltä lenkiltä mut siinä piileekin varmaan se totuus et ei ole mitään överilenkkejä nii niitä oikeesti jaksaakin. Helposti yliarvioi sen kuinka paljon ja kovaa olis hyvä mennä. Ite ainakin ilman sykemittaria ja ohjelmaa juoksisin liikaa ja liian kovaa todennäköisesti.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Oho, en edes tiennyt että Polarilla on tuollainen mahdollisuus. Se kuulostaa todella hyvältä. Mulla nousee syke kans todella helposti kun yrittää juosta, joten sykkeitä pitää kyllä ehdottomasti tarkkailla 🙂 Kiitos vinkeistä 🙂

 4. Sanna kirjoitti:

  Pitää mennä https://flow.polar.com/ sivun kautta ja sieltä ohjelmat. Mobiilisovelluksessa ei niitä näy.

 5. Tanttuli kirjoitti:

  Itse olen ottanut netistä Porin kaupungin sivuilta ohjeet juoksun aloitukseen
  Ne alkavat myös tosi pienestä

  Aina jäänyt kesken itsellä mutta sen verran niitä noudattanut että kyllä kunnon huomaa kasvavan kun vaan jaksaa/pystyy niitä noudattamaan

 6. Ella kirjoitti:

  Täälläkin pullukan juoksukoulu alkanu kolmeviikkoa sitten! Sain lahjaksi heinäkuussa garminin kellon, ja siinä yhtenä ominaisuutena on erilaiset juoksuohjelmat! Ihan huippu juttu ja ekojen viikkojen treeni on juurikin ollut kävelyä ja ihan pientä intervallijuoksua, kun valitsi lähtötasoksi nolla. Kello kertoo kaiken mitä teet, ja viikossa tulee paljon ohjeita ns valmentajalta miten huoltaa kehoa ja mitä asioita ottaa huomioon! Jos ei muuta niin ainakin materialismin kautta on motivaatio kasvanut ?

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Ihan mahtavaa kuulla! Ja onpas näppärää et kellossa on mukana tuollainen ominaisuus. Varmasti motivoi 🙂 Hurjasti tsemppiä sulle 🙂

 7. Marja kirjoitti:

  Kunnon juoksulenkkarit on kaiken a ja o!!

 8. Mirveli kirjoitti:

  Itse oon tehnyt niin että sitkeästi vaan kävelyä, kävelyä ja kävelyä 🙂 sitten kun alkaa tulla sellainen tunne että kävely on tylsää, ei rasita ja että jalat menis kovempaakin 😀 niin siinä vaiheessa ihan todella pienissä pätkissä esim. 1 lyhtypylvään väli hölkkää. Ja vaikka loppulenkki taas kävelyä. Eli itse todennut että aloittamisen tarvii tapahtua todella hi-taas-ti. Varsinkin kun on enemmän painoa niin juoksu on todella raskasta ja siinä rikkoo helposti paikat. Sanoisin että 5 km juoksutavoitteeseen kannattaa varata ennemmin vuosi tai puolitoista kuin 8 viikkoa. Näin meni omalla kohdallani. Tsemppiä!

 9. Maikkeli kirjoitti:

  Hei kunhan oot alotellu ja kenties hyväksi todennut, niin laitatko infoa myös mu(i) lle. Itsekin nollakuntoisena pullukkana haluaisin (taas) alkaa hölkätä. Toki jos haluat juoksukaveria etänä niin lähden mielelläni.

 10. Jenna kirjoitti:

  Mä aloitin alkuun ihan vaan lyhyillä 30s hölkkäpätkillä sellaista vauhtia ettei hengästynyt kauheasti, sitten kävelyä siihen asti että hengitys tasaantui ja taas se 30s pätkä. Pätkiä aluksi niin että hölkkää tuli joku 3min yhteensä. Samalla kiinnitin huomiota juurikin lihaskuntoon ja -huoltoon.
  Tuosta lähdin sitten pikkuhiljaa kasvattamaan aikaa, ja nyt mukaan on tullut juoksutrillit joilla saa parannettua juoksuasentoa ja rytmiä. Kannattaa aluksi myös käydä vaikka useampia lyhyempiä lenkkejä kuin niitä pidempiä. Nuin tulee sitten sitä jatkuvuutta siihen hommaan eikä niin että käy sen 1x/vko pidemmän lenkin. Mieluummin se 4x/20min/vko kuin 2x/60min/vko.
  Itse sitten testasin 1kk päästä kuinka pitkään jaksoin hölkötellä. Sitten taas ihan vaan kävely-hölkkälenkkejä, rytmiä/matkaa/aikaa vaihdellen ja testasin taas kuukauden päästä miten menee. Ekan kk jälkeen hölkkäsin 2km putkeen, tokan jälkeen 8km.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Kuulostaa hyvältä ja järkevältä etenemiseltä. Sillä ton 30sek jaksan ehkä hölkötellä 🙂 tästä sain hyviä neuvoja, kiitos paljon ❤️

 11. Tuuli kirjoitti:

  Alkuun kävelyosuudet pitää olla reilusti pitempiä kuin juoksut, että syke laskee alas ennen seuraavaa settiä. Esim. 30min lenkki 5min pätkissä niin, että 1min hölkkä, 4min kävelyä. Sitten pidennät lenkkiä 35min, 40min jne. Ja kun pystyt, nostat juoksuosuuksia, esim. 2min hölkkä, 3min kävely. Vauhti juoksupätkissä siis ihan tosi tosi hidasta hölkkää. Niin hidasta kuin pystyt. Ja sauvakävelyä mäkiseen maastoon, se vastaa juoksua rasitukselta. Alamäet voi hölkätä ja kokea sitä vauhdin hurmaa?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.