Hae
Henriikka Johanna

Haaveena rintojen pienennysleikkaus

Rintojen pienennysleikkaus on asia, josta olen haaveillut jo useamman vuoden ajan. Rintojen pienennys eli reductioplastia on kirurginen toimenpide, jossa ylimääräistä ihoa ja rintakudosta poistetaan leikkaamalla. On vain yksi ongelma, miksi en ole vielä leikkaukseen mennyt.

RIntojen pienennysleikkaus -kriteerit

Rintojen pienennysleikkauksen kriteerit ovat kutakuinkin samat. Alle olevien kriteerien perusteella pääsisin leikkaukseen. 

Rinnan koko: kaulakuoppa-nänni (jugulum-mamilla) mitta
40 pistettä Alle 27 cm
50 pistettä 27-31 cm
60 pistettä Yli 31 cm

Niska- ja hartiaoireet
0-20 pistettä Kun painoindeksi* on alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi on 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi on yli 35

Toimintakyvyn rajoittuminen
0-20 pistettä Kun painoindeksi alle 30
0-10 pistettä Kun painoindeksi 30 – 35
0 pistettä Kun painoindeksi yli 35

Hoitoon pääsyn perusteena on 50 pisteen raja. Leikkausta ei kuitenkaan aina tehdä, vaikka pisteraja ylittyisikin. Monesti leikkauksen suurin este on paino. Lähes jokainen sairaanhoitopiiri vaatii, että painoindeksi on alle 30. Ja tämän vuoksi en pääse leikkaukseen. Ainakaan vielä. Tuskin moneen vuoteen. Nämä kriteerit ovat siis julkisen puolen leikkaukseen. Yksityisellä puolella leikataan vaikka ei kriteerien pisteet täyty.

Haaveena rintojen pienennysleikkaus

Miksi haluan leikkauKseen?

Rintojen pienennysleikkaus on ollut mielessä jo usean vuoden. Oikeastaan siitä asti, kun aloitin oman elämäntapamuutoksen ja aloin harrastamaan enemmän liikuntaa. Vaikka olisi miten tukevat urheilurintsikat, tuntuu että tukea ei ole tarpeeksi. Ehkä vielä salitreeneihin, mutta kun kyseessä on jenkkifutistreenit jossa juostaan, hypitään yms, joutuu rinnat erittäin koville ?

Olen myös kokenut suurien rintojen olevan enemmän haitaksi kuin hyödyksi. Niska-hartia seudun jumit ovat varmasti osittain rintojen syytä. Samoin paitojen ostaminen on välillä erittäin  hankalaa. Ja niin oudolta kun se jonkin mielestä kuulostaa, koen isojen rintojen olevan aina ”tyrkyllä” vaikka päällä olisi tavallinen t-paita. Laittaessa jotain hieman avonaisempaa paitaa, korostuu ”tyrkyttäminen” entistä enemmän. Sama paita pienemmillä rinnoilla ei aiheuttaisi mitään ongelmaa.

Olen miettinyt, olisko mahdollista mennä yksityiselle puolelle leikkaukseen. Jos olen oikein ymmärtänyt, siellä painoindeksi ei ole niin rajoittava tekijä. Toki anestesialääkäri päättää, onko leikkaus turvallinen. Julkisella puolella leikkauksen hinnaksi tulee noin 200€ kun yksityisellä puolella hinta saattaa olla jopa 5000€.

Onko sulla kokemusta rintojen pienennysleikkauskesta? Olitko julkisella vai yksityisellä puolella? Olisi kiva kuulla kokemuksia leikkauksesta.

-Henriikka 

Lue myös

Toiveena elämäntapamuutos? Lue vinkit ja onnistu

Oma elämäntapamuutos – miten kaikki sai alkunsa

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

13 kommenttia

  1. Riitu kirjoitti:

    Itse olen jonossa leikkaukseen. Leikkausaika pitäisi olla viimeistään elokuussa. Olen julkisella puolella hakeutunut tähän prosessiin ja odotan kovasti! Jännittää kamalasti!
    Kirurgin vastaanotolla kävin helmikuussa ja siellä juteltiin myös näistä painoindeksi ym asioista. Itsellä se on alle 30, mutta kyllä kirurgi sanoi, että leikkauksia tehdään myös sellaisille kenellä se on yli 30, jos rinnat aiheuttaa paljon fyysisiä rajoitteita/terveysongelmia. Eli kyllä asiasta kannattaa ainakin keskustella lääkärin kanssa? ?

  2. Terhi kirjoitti:

    Toipuminen kestää pitkääään, ei oikeastaan fyysisesti, mutta eritoten psyykkisesti sillä arvet isot ja ikävät, rinnat muuttavat muotoaan myös ajan kuluessa moneen kertaan.
    Leikkaus on iso mutta kannattava kivuista kärsiville isorintaisille. Tulos siis se lopullisempi, on kuitenkin pitkän matkan päästä koettavissa.

  3. Maija kirjoitti:

    Viikon päästä leikkaus. yksityisellä. 20vuotta hakenut apua, yleiseltä olen saanut mene fysikaaliin. joku sano jotta en leikkaa ,on niin ”ihanat”. nyt oli asiansa osaava kirurgi. Odotan aivan innolla. mun elämä on mennyt joka päivä ns. ryhti liikkeissä. rasvaat, talkkia, vaihdat liivejä, varot rikki mennyttä ihoa. teet monta kertaa päivässä jumppaa hartioille. normaali rintaiset laittaa vain liivit päälle ja menoksi.

  4. Annu kirjoitti:

    Juuri viime viikolla leikattu Jyväskylässä ja olen niin superonnellinen! Niska-hartiaseudun ongelmien ja jatkuvien päänsärkyjen takia sain Terveystalon työterveydestä lähetteen julkiselle puolelle ja kirurgi laittoin jonoon alkuvuodesta ja nyt syyskuun lopussa leikattiin. Paras päätös ikinä!
    Mullakin painoindeksi häilyi siinä rajalla ja lupasin pudottaa muutaman kilon vielä ennen leikkausta. Aloitin elokuussa ihan vaan kevyesti ketoilemalla. Kasvatin annoskokoja reilusti, söin 4 kertaa päivässä kunnolla ja kunnollista ruokaa. Ennen leikkausta sain pudotettua painoa 4 kg, enemmänkin olisin saanut jos olisin odottanut loppuvuoteen kaavailtua leikkaustani. Lopputuloksena G75 on nyt arviolta D75 ja se tunne, kun mikään ei paina tai vedä alaspäin!

  5. Bella kirjoitti:

    Mut leikattiin kunnallisella 3,5kk sitten. Kaikki sujunut aivan loistavasti, ei missään vaiheessa mitään ongelmia (kopkop). Klo 7 menin paikalle ja jo klo 14 mut haettiin kotiin. Kipua oli ainoastaan leikkauspäivänä, sen jälkeen elin mun normaalia elämää. Elämäni paras päätös! Saa laittaa kysymyksiä, jos mieleen tulee.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Onpas ihana kuulla. Ja onnea uusista tisseistä 🙂 toivon mukaan jossain vaiheessa myös itse saan pienemmät rinnat jotka helpottaa elämää.

  6. Riikka kirjoitti:

    Mulla kanssa haaveissa saada pienemmät mulla kaulakuopasta mitta on tällä hetkellä 34cm mutta en pääse leikkaukseen koska painoindeksi on yli 37 mutta nyt olen aloittanut painonpudotuksen.joudun jatkuvien pääsärkyjen ja niskahartia jumien takia käydä 3 viikon välein hierojalla.en pysty hyppiä,hölkätä tällä hetkellä.sattuu rintoihin liikaa.kesä on yhtä tuskaa kun rintojen alta iho hautuu pakko tunkea koko ajan jotain kosteutta poistavaa.
    Toivottavasti pääsen joku päivä leikkaukseen

  7. Carola Vento kirjoitti:

    Jee kävi pienennys leikkauksessa 6.2.23 kunnallisessa ja olen vasta toista viikkoa sairaslomalla.
    Ennen oli kuppi 80J nyt taitaa olla E kuppi en ole vielä varma koska vielä on teippaukset.
    Tosi hyvä kokemus, osaava ja niin kiva plastiikkakirurgi ja niin tyytyväinen rintojeni muotoihin. 660gr otti toisesta ja 621gr toisesta.
    Ennen oli kaikki nämä samat vaivat ja fyssarilla juokseminen. Lopulta oikea käsivarsi ja peukalo alkoi puutumaan. Lääkäri sanoi että se ei välttämätta enää auta siihen puutumiseen. Mutta nyt jo on oken huomannut suuren eron kun veri pääsee kiertämään hartioita. Ja vaatteet istuvat vihdoinkin minkä nyt vähän olen jo kokeillut intona. Olen niin onnellinen tästä. Parasta mitä olen itselleni järjestänyt. Vihdoinkin hoidin itseäni eikä aina vain muita. Suosittelen ehdottomasti ✨
    Uusi minä

  8. D.kuppi kirjoitti:

    Pari vuotta vanha postaus, mutta ajattelin kertoa omista kokemuksistani silti. Mulle tehtiin rintojen piennenys 2015. Sitä ennen laihdutin edellisen vuoden aikana kymmenen kiloa. Pääsin julkisen kautta rintojen piennenykseen. Maksoi yhteenä 79 euroa.

    Rintojen pienennys oli elämäni paras päätös. Olen aika pieni kokoinen ja rintojen koko oli suurimmillaan G Kuppi. Nykyään on iso D, ja sekin tuntuu välillä liian isolta. En usko, että kuitenkaan menen toiseen leikkaukseen. Psykologisesti tuntuu, vieläkin joskus vaikealta. Kun mainitsit, miten rinnat tuntuvat aina olevan tyrkyllä, se oli kyllä henkisesti kuluttavaa. Koen myös että minua on lapsena ja teininä yliseksualisoitu, ja sitä tekivät monet aikuiset.

    Kaikista paras tunne oli ehkä puoli vuotta leikkauksen jälkeen kun lähdin juoksemaan. Enkä ollut pystynyt juoksemaan kunnolla…en edes muista milloin. Mitä ikinä päätätkin niin onnea matkaan

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Olipas kiva kuulla sun kokemuksia aiheesta. Vielä en ole itse leikkaukseen mennyt, mutta kyllä se tässä koko ajan mielessä pyörii. Etenkin nyt, kun paino on tippunut reilusti joten sitä suuremmalla syyllä sitä toivoo leikkaukseen pääsevän.

  9. Pieni taapertaja tisua täynnä kirjoitti:

    Olen menossa rintojen pienennysleikkaukseen. Kävikö mäihä, en tiedä, mutta toisesta rinnasta löytyi sidekudostiivistymä ja kysäisin pienennysasiaa. Painoindeksi on hiukan yli 30. Kysyin, leikataan vain patti vai pienennetäänkö myös. -Pienennetään samalla kun kerran leikataan. Toivottavasti kaikki muuten on hyvin leikkausta ajatellen. Jälkikipuja en pelkää…F-kupista johonkin, en tiedä. Leikattiinko teiltä imusolmuke molemmista kainaloista, minulle sanottiin, että leikataan… Se hirvittää.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *