Hae
Henriikka Johanna

Lihavuusleikkaus Virossa – mahdollinen vaihtoehto

Lihavuusleikkaus Virossa on alkanut kiinnostamaan entistä enemmän. Syitä tähän on muutama ja nyt olen alkanut miettimään ja tutkimaan asiaa vakavissani. Jopa niin vakavasti, että olen ollut yhteydessä Viron Bariatric service sairaalaan sekä miettinyt erilaisia vaihtoehtoja leikkauksen maksuun.

Lihavuusleikkaus virossa

Miksi lihavuusleikkaus virossa?

Miksi lihavuusleikkaus Virossa? Lähinnä aikataulun vuoksi. Menemällä Viroon yksityiselle puolelle leikkaukseen, saan valita itse leikkausajankohdan omien aikataulujeni mukaan. Koska pelaan jenkkifutista, toivoisin leikkauksen olevan tietenkin heti alkusyksystä off-kauden alettua. Jos lihavuusleikkaus tehdään Virossa, mahdollinen leikkaus voisi olla jo muutaman kuukauden päästä. Näin saisin toipua leikkauksesta rauhassa ennen pelikauden alkua. Tiedostan, että jenkkifutiksen treenaaminen ja pelaaminen voi seuraavan parin kauden aikana olla haasteellista ravitsemuksen ja nesteytyksen suhteen, mutta uskon, että tähänkin löytyy ratkaisu. Myös tämän vuoksi leikkaus heti syksyllä olisi kaikkein paras vaihtoehto.

Suomessa julkisella puolella leikkauspolku on pitkä, keskimäärin noin vuodesta kahteen vuoteen. Mahdollisesti Covid-19 voi vaikuttaa leikkauspolun kestoa. Toki ymmärrän, että julkisella puolella polku on pidempi ja vaaditaan useita tapaamisia. Myös tämän vuoksi olen kallistumassa Viron suuntaan.

Leikkauksen hinta virossa

Koska leikkaus Virossa tehdään yksityisellä puolella, leikkaukselle tulee myös hintaa reilusti enemmän, jos menisin Suomessa julkisella puolella leikkaukseen. Kokonaisuudessa leikkauksen hinta Virossa olisi noin 6000€ sisältäen matkat, leikkauksen, yöpymiset yms. Ainoastaan matkat Salo-Helsinki-Salo tulee itselle maksettavaksi (muutaman kymmenen euroa). Jos Suomessa menisin yksityiselle puolelle leikkaukseen, hinta olisi aika tarkkaan puolet enemmän.

Lihavuusleikkaus virossa

Leikkaus Virossa ei pelota lainkaan sillä olen lukenut paljon hyviä kokemuksia Viron sairaalasta. Sairaalassa on suomenkielen taitavaa henkilökuntaa ja kaikki ohjeet ennen ja jälkeen leikkauksen saa suomeksi. Mahdollisuus olla yhteydessä sairaalaan sekä ennen että jälkeen leikkauksen on myös mahdollinen.

Ainoa asia joka itseä mietityttää on laivamatka takaisin Suomeen. Todennäköisesti olisin menossa Tallinnaan yksin ilman saattajaa. Uskon kuitenkin, että hyvällä suunnitelmalla sekä kipulääkkeillä varmasti pärjään laivamatkan. Kyyti satamasta kotiin varmasti järjestyy eikä itse tarvitse hypätä auton rattiin enää silloin.

Lihavuusleikkaus virossa

Mitään päätöstä asian suhteen en vielä ole tehnyt, mutta tällä hetkellä olen kallistunut enemmän Virossa tehtävään leikkaukseen.

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Ulkonäköpaineet hyvinvointialalla

Herkuttele terveellisemmin mausta tinkimättä

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

38 kommenttia

 1. Marina kirjoitti:

  Sisältyykö Virossa tehtävään leikkaukseen jotain psykologikäyntejä tms henkisen puolen hoitamista? Entä Suomessa? Oletko saanut pudotettua painoa suunnitelman mukaisesti?

  Minusta tämä kuulostaa hieman kiirehtimiseltä ja mutkien oikomiselta.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Moikka!

   Suomessa eikä Virossa ei kuulu psykologin tai psykiatrin käyntejä suunnitellusti. Suomessa ainoastaan silloin, jos olet jo psykiatrian poliklinikan asiakas. Resurssit eivät Suomessa riitä vaikka tarvetta olisi. Näin ravitsemusterapeutti minulle kertoi, kun kysyin asiasta.

   Paino putoaa hiljalleen, kuten on tavoitteena. Ehkä tämä sinun mielestä kuulostaa kiirehtimiseltä ja mutkien oikomiselta, mutta olen tätä itse miettinyt ja pohtinut hyvin tarkkaan ja monesta eri näkökulmasta

 2. Sari kirjoitti:

  Hei, minulla on leikkaus 14.9 juurikin tuolla Bariatric servicessä. Jotenkin tuntuu, että jos käy tuon Suomen kahden vuoden hoitopolun lävitse saa korkeamman sulan hattuun. Itsestä tuntuu, että en terveydellisistä käännä syistä halua tuota kahta vuotta odotella. Kukaan tuonneViroonkaan iha kevyin perustein ja asiaa ajattelematta lähde, sanoohan sen jo tuo hinta!

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Onpas kiva kuulla, että hyvin samoihin aikoihin olet menossa mitä itse olen suunnittelemassa. Mulla on tullut myös vähän sama tunne, että jos käy hoitopolun Suomessa läpi saa kirkkaamman kruunun. Onneksi jokainen voi tehdä omat päätökset ja valita sen mikä tuntuu parhaalta. Kyllähän tuo melkein 6000€ on paljon rahaa, mutta ajattelen sen myös olevan sijoitus omaan tulevaisuuteen ja ennenkaikkea terveyteen.

 3. Catsu kirjoitti:

  Olen käynyt Virossa itse – en tiedä kumpaa leikkausta olet suunnitellut? Ne on aika erilaisia. Mulle on tehty sleeve. Nyt kun reilu kuukausi on mennyt leikkauksesta ymmärrän että vatsalaukku on erittäin helppoa venyttää uudelleen / syödä voi mitä sattuu / pieniä annoksia usein, niin varmasti mahtuu liikaa … olen ekaa kertaa reissussa leikkauksen jälkeen ja haasteita on – tänään olen syönyt jogurtin, pizzasiivun, tomaatteja ja yhden nutridietin juoman jolla korvaan sekä syömistä että juomista hankalissa tilanteissa – ei ideaaliragkaisu. Päätin Mennä siksi että mun kärsivällisyys ei vaan olisi riittänyt julkiselle – ja huom. Työskentelen osin itse siinä prosessissa. Paino on tippunut ennen leikkausta enellä 7,5kg ja leikkauksen jälkeen noin 6kg – kotiin matkustin laiva – ratikka – juna syöksyllä, junaan laukkujen kanssa juosten … en olisi uskonut! Mitä tahansa olen voinut jo tehdä 2-3 vko.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Alustavasti olen miettinyt että mini-ohitus tehtäisiin. Siinä toipuminen on ilmeisesti vähän vielä nopeampaa kuin ohitusleikkauksessa.
   Kiva kuulla, että sulla sujui matkat hyvin eikä mitään ongelmaa sen suhteen ollut. Tsemppiä jatkoon ❤️

 4. Veera kirjoitti:

  Pitääkö ennen leikkausta käydä konsultaatioissa tms. Virossa? Ja pitääkö painoa pudottaa ennen leikkausta? Ymmärsin, että Suomessa pitää pudottaa X määrä kiloja.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Viroon ei tarvitse mennä konsultaatioon, kaikki pystyy hoitamaan Suomessa. Tarvittaessa kirurgiin ollaan yhteydessä puhelimitse tai sähköpostilla.
   ENE dieetille joutuu ennen leikkausta, mutta ilmeisesti muuta painonpudotus vaatimusta ei ole samalla tavalla kuin Suomessa olisi.

 5. Prosessinalussa kirjoitti:

  Hosuen ei tule hyvää.
  Itse en menisi, koska olen vuosia läskieni kans eläny niin eiköhä se vuosiki viä mene
  Ja Viro ei kiitos,vaikka joku maksaisi sen mulle

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Mielestäni en kiirehdi vaan otan huomioon oman elämäntilanteeni ja mikä siihen parhaiten sopii.
   Oletko tutustunut tuohon Tallinnassa olevaan klinikkaan? Se on todella hyvä ja ammattitaitoinen paikka. Ei missään nimessä mikään hämärä ja epämääräinen klinikka. Mutta onneksi meistä jokainen voi tehdä itselleen sopivat ja oikeat ratkaisut.
   Mukavaa kesää 🙂

 6. Karamelli kirjoitti:

  Moikka, on hienoa, että otat huomioon myös toiset vaihtoehdot, jotka sopivat elämäntilanteeseesi ?. Pohdin saatko protokollan mukaiset seurannat suomessa eli 3 kk, (6kk), 1 vuoden ravitsemusterapeutin seurannat, verikokeet 1 kk, 3 kk, 6 kk ja vuoden kohdalla sekä kahden vuoden välein tämän jälkeen sekä lääkärin seurannan? Jos ei, joudut kustantamaan nämä myöhemmin itse. Lisäksi leikkauskertomus ei automaattiseati siirry suomen potilastietojärjestelmään eli täällä ei tiedetä tarkalleen, miten leikkaus on tehty, jos tähän olisi jostain syystä tarve esim. kirurgin palata jos ilmenee komplikaatioita kuten haavan kuroumaa tai repeämää. Lisäksi Viron lääkärin kirjoittamat reseptien uusiminen on oma hommansa. Tuo 5-8% painonlasku ennen leikkausta vähentää rasvan määrää merkittävästi maksan ympäriltä, jota pitää siirtää leikkauksessa. Jos leikkaavat ilman, että paino on laskenut, on se riski sinulle eli kertoo myös vastuuttomuudesta leikkausklinikalta. Lisäksi lähes aina leikkauksen jälkeen potilas oksentaa, kokee dumping oireita tai kokee pahoinvointia ensimmäisen kuukauden aikana niin olisi tärkeää, että sinulla olisi suomessa hoitokontakti ravitsenusterapeuttiin. Kirurgi virossa saattaa olla melko kiireinen vastatakseen kysymyksiisi.

  Anteeksi, että kommentillani saayan lässäyttää intoasi Virossa tehtävään leikkaukseen, mutta jos käyt Suomessa, saat huomattavasti parempaa hoitoa ja ennen kaikkea, vastuullisempaa.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Virossa leikatuille on mahdollista saada kyseisestä paikasta vuoden aikana konsultaatiota sekä ravitsemusterapeutilla että leikanneelta kirurgista. Verikokeet ensimmäisen vuoden aikana kuuluvat myös hintaan, mutta ne pitää ottaa Tallinnassa. Jos labroja en saa työterveyden / perusterveydenhuollon kautta niin sitten maksan ne itse. Nykyään pääsee helposti labroihin ilman lähetettä.

   Leikkaavalta lääkäriltä saa suomenkielisen leikkauskertomuksen mukaan, joten sen saa kyllä Suomessa pitilastietojätjestelmään liitettyä. Eikä tuo potilastietojärjestelmä Suomessakaan kovin toimiva ole. Vaikka mut ois leikattu Oulussa ja joudun Turussa sairaalaan, automaattisesti tuo tieto ei järjestelmästä löydy, koska eri saoraanhoitopiireillä on erit potilastietojärjestelmät.

   En ymmärrä ajatustasi siitä, että Virossa ei saisi hyvää ja vastuullista hoitoa? Onko sulla kokemusta Virossa tehdyistä toimenpiteistä? Kyseinen klinikka jota harkitsen on todella hyvä, henkilökunta ammattitaitoista ja saanut paljon kehuja asiakkailta.

   Yksi tai kaksi arvostelevaa tai epäilevät kommenttia blogissa ei mun päätöksiin vaikuta. Olen itse tutustunut, tutkinut, kysellyt ja pohtinut asiaa monelta eri kantilta ja tiedän mitä olen tekemässä.

 7. Karamelli kirjoitti:

  Kiitos kattavasta vastauksesta. Minulla ei ole Viron hoitopolusta kokemusta, siksipä esitin kysymyksiä käytännön näkökulmasta. Sen sijaan tiedän, että Suomen bariatrian hoitopolku on pitkälle kehitetty sisältäen vaadittavat käynnit ja riittävän tiheän sekä pitkän seurannan, joka tapahtuu aluksi leikkaavassa yksikössä siirtyen lähimpään terveyskeskukseen. Verikokeista sen verta, että eri verimarkkereita saatetaan ottaa kontrolliajankohdasta riippuen 10-20, jotka lääkärin on hyvä katsoa eli tiheä verikoeseuranta ensimmäisen vuoden aikana ei ole halpa juttu, jos yksityisellä meinaa käydä. Toki nuo voi olla mahdollista saada varmaan terveydenhuollon kauttakin, mutta se vaatii käynnin terveyskeskuksessa (pohdintaa vain tämä). Lisäksi mietin, että Suomessa on mahdollista saada julkisen puolen kautta ihopoimujen poistoleikkaukseen, jos BMI on laskenut alle 30 sekä paino on vakiintunut vuodeksi. En tiedä, onko tämä mahdollista Virossa käydyn leikkauksen jälkeen.

  Hienoa, että olet ottanut selvää sekä pohtonut asiaa monelta eri kantilta. Vaikuttaa, että sulla on pättäväisyyttä, mikä varmasti tukee leikkauksen jälkeistä painonpudotusta. Toivon, että leikkaus menee hyvin sekä kuntoutuminen tämän jälkeen. Ei ollut tarkotus olla arvosteleva kommentillani, mutta itse jos valitsisin, menisin ehdottomasti Suomessa leikkaukseen mainitsemien perusteiden myötä. 🙂

 8. Catsu kirjoitti:

  Kaikki seurannat on mahdollista toteuttaa Suomessa julkisessa terveydenhuollossa. Sehän on vain julkisen kuormasta pois, jos leikkaus on tehty muualla. Paljon muitakin leikkauksia ja toimenpiteitä tehdään yksityispuolella ja silti seurannat on julkisella
  – tämä ei ole ongelma.

  Itse säästyin kolesterolilääkityksen, rr lääkityksen ja mahd. Diabeteslääkityksen aloitukselta, koska päätin mennä yksityiselle – muuten olisin ehkä joutunut tulevan vuoden – kahden odotuksen aikana lääkkeet aloittamaan tai ainakin osan niistä. Niinpä jopa työkaveri / omalääkäri oli sitä mieltä, yksityinen on myös loistava vaihtoehto jos lompakko kestää. Tässä sama esim. lonkkien ja polvien tekonivelleikkauksien osalta. Osa menee yksityiselle silloin kun on saanut vaivasta tarpeekseen, osa julkiselle sitten kun sattuu pääsemään vuosien kävelykeppikävelyn, työkyvyttömyyden ja massiivisien kipulääkevuosien jälkeen.

  Ei ole olemassa oikeaa tai väärää, on vain eri tapoja.

 9. Cisse kirjoitti:

  Totta kai ihonpoistileikkaukseen pääsee Suomessa vaikka olisi leikattu Virossa. Siis jos vaatimukset muuten täyttyy. Pääseehän siihen ihan itsenäisestikin laihduttaneet joita ei ole leikattu ollenkaan. Musta tällaisen mutuilun voisi jättää pois kokonaan, ihan tyhmää tulla arvailemaan toisen blogiin.

  Henriikalle tsemppiä valitsemallasi polulla! Toivottavasti lopputulos on kaiken arvoinen ja olet itse tyytyväinen!

 10. Pia kirjoitti:

  Onpa kummallista arvostelua sekä täällä, että tuolla FB:n puolella. Todellakin tuntuu, että kirkkaimman kruunun saa, jos käy leikkauksessa julkisella, ihan niin kuin yksityisellä (ja hui kauhistus vielä ulkomailla) tehty leikkaus olisi joku ”nopea tie onneen”. Minulla on leikkausaika varattu tuonne samalle klinikalle Virossa 7.9. ja voin sanoa pohtineeni asiaa todella pitkään ja tarkemmin ryhdyin tutkiman tätä vaihtoehtoa noin vuosi sitten, joten mistään hätiköidystä päätöksestä ei ole kyse. Mulla yksi ratkaiseva tekijä on myös juuri tuo mahdollisuus itse päättää koska menee leikkaukseen. En usko kenenkään päättyvän leikkaukseen erityisen kevein perustein. Pakko myös myöntää, että mulla on jonkun verran hyvin negatiivisa kokemuksia julkisesta terveydenhuollosta Suomessa, joten en halunnut alkaa ”taistelemaan” leikkausoikeudesta julkisella.
  Tsemppiä lopulliseen päätökseen ja mahdolliseen leikkaukseen! Onneksi meistä jokainen voi tehdä omat päätöksensä omista lähtökohdista, joita muut eivät edes voi ymmärtää.
  Olen perustanut blogin omasta lihavuusleikkausmatkastani, käy kurkkaamassa jos kiinnostaa (fitbyfifty.blog)

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Olen myös hieman ihmetellyt, että ihmiset jotka ovat samassa tilanteessa (käynyt tai menossa leikkaukseen) kritisoivat ja arvostelevat melko kovin ottein. Olen tähän varautunut, kun olen päättänyt puhua leikkauksesta julkisesti. Jotenkin sitä toivoisi samassa tilanteessa olevilta ihmisiltä enemmän tukea ja kannustusta kuin arvostelua.
   Olin myös hyvin ihmeissäni, että ihmiset pitävät yksityiselle puolelle menoa jotenkin helppona ja nopeasti tehdyltä päätökseltä. En mä ainakaan kovin kevyin perustein ja hetken mielijohteesta laita 6000€ leikkaukseen.
   Hurjasti tsemppiä sulle lähenevään leikkaukseen ❤️

 11. Päivi kirjoitti:

  Voiko leikkauksen maksaa osissa ?

 12. Karamelli kirjoitti:

  Cisse, mutuilua vai olisko vaan kysymyksiä aiheesta ja keskustelua myös eri näkökulmasta, jonka idea blogipostaus on. Jos kirjoittaja julkaisee mielipiteen, on oletuksena myös vastata mahdollisiin kysymyksii, vaikka olisivat eri näkökulmasta, jos kysymykset ovat asiallisia.

  Vaikuttaisi siltä, että samat seurannat on mahdollista Suomessa järjestää, joten mikäpä ei Viroon, jos oma lompakko sen kestää 🙂 Tästä postauksesta oli myös se hyvä puoli, että tietoa leikkaukseen aikoville varmasti löytyy nyt helpommin. Tsemiä, nyt olen puhunut ;D

 13. Orvokki kirjoitti:

  Mitään kirkkaamman kruunun saamista julkisen puolen polun läpi käyneenä ei ole jaettu/tulossa, ei edes tuommoista kuninkaallista tunnetta ole itselleni tullut, että näin olisi.

  Toki Virossa on eri kriteerit, Viroon pääsee jopa leikkausta edeltävällä ENE-dietillä, eikä sitäkään tarvinne noudattaa, jotkut jopa jolkuttelee sinne laivan buffet-tarjonnan kautta.

  Maksoi leikkauksen yhteiskunta tai itse, on syytä hoitaa oman tonttinsa huolella: Tekee kaiken ohjeiden mukaan, laihtuu, ja pitää yllä terveyttä edistävän painonsa.

  Kaikista kurjinta on mielestäni se, että on kaikki ne lihavuuden liitännäissairaudet + vakavat imeytymishäiriöt, ja ne lisäongelmatkin jää hyvinvointiyhteiskunnan maksettavaksi, mikäli lihoo kaiken takaisin.

  Eli kyllä sitoutumista mittaavalla polulla on paikkansa. Moni ei tunnu edes tietävän mitä niiden suolistossa tehdään, joillekin suosittelisin hoitopolulla jopa älykkyystestiä.

  Tsemppiä polullesi, mihin sitten päädytkin leikattavaksi.

 14. Asiantuntijuuden puolustaja kirjoitti:

  Eli siis hurautat Viroon yksityiselle leikattavaksi lainarahalla, koska lääketieteen ammattilaisten kontrolli ja arvio siitä, mikä oikeasti on terveellistä ja järkevää, ei innosta? Päätät itse leikkaustavan, ajankohdan, sen paljonko leikkausta ennen pitää laihduttaa ja mitkä ruokailutottumukset siinä vaiheessa on kun leikataan? Sitten tuut Suomeen ja maksatat julkisella sektorilla jälkipyykin oman elämän asiantuntijuudesta. Mitä edellytyksiä sulla on tehdä erikoissairaanhoidollisia arvioita? ”Minä kyllä tunnen kehoni ja tiedän mikä on minulle parasta” ei riitä arvioon sisäelimiin kohdistuvasta kirurgisesta toimenpiteestä.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Missä vaiheessa olen sanonut, että lääketieteen ammattilaisen arvio ja kontrolli ei kiinnosta? En missään vaiheessa. Olen keskustellut klinikan ja kirurgin kanssa mikä olisi paras leikkaustapa minulle. Ja asiasta keskustellaan vielä lisää mennessäni Tallinnaan. Ja kyllä sieltä annettiin myös ohjeet ene dieettiin ennen leikkausta.

   Naurettavaa sinulta tulla kommentoimaan asiasta, kun et selvästi siitä mitään tiedä. Ja tiedoksi, monet käyvät yksityisellä puolella tekemässä leikkauksia ja plastiikkakirurgisia operaatioita, joiden jälki- ja jatkohoito hoidetaan julkisella puolella.

   Toivottavasti sinulle tuli hyvä mieli, kun laitoit minulle tämän viestin. Oikein ihanaa ja aurinkoista loppukesää sinulle 🙂

 15. Tiina kirjoitti:

  Hurjasti tsemppiä leikkaukseen ja tulevaan muutokseen❤️
  Itse olisin mielelläni myös valinnut Tallinnaan menon, mutta kustannus syistä en nyt lähtenyt.
  Uskon kyllä että taso on verrattavissa täysin Suomen sairaala hoitoon.
  Itselläni edessä leikkaus nyt loppusyksystä täällä Suomessa, hoitopolku kestänyt jo noin 1v 6kk.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Kiitos tsempeistä ja samoin sulle ❤️
   Itseä ei ainakaan pelota se, että Tallinnassa hoidon taso olisi jotenkin huonompi kuin Suomessa.

 16. Minna kirjoitti:

  Hurjasti tsemppiä tulevaan leikkaukseen! Toivottavasti toipuminen sujuu mutkattomasti ja ilman komplikaatioita. Olen pari vuotta seurannut ig-tiliäsi, joten tiedän, että tämä ei ole sinulle hätiköity päätös. Kiitos myös, että jaat tietoa vain htoehtoisista poluista. ♥️

 17. Mimmu kirjoitti:

  Mä lähden sulle saattajaksi, ettei tarvii yksin laivalla selviytyä ja laukkuja kanniskella. ?❤

 18. Outi kirjoitti:

  Paljon tsemppiä tulevaan! ❤ Toivottavasti kerrot täällä, miten meni ja mitä sulle sitten kuuluu leikkauksen jälkeen ?

 19. Late kirjoitti:

  Haluan kommentoida niille, jotka pitävät suomen polkua jotenkin parempana, koska kestää niin perkuleen kauan. Tunnen henkilökohtaisesti ihmisen joka on kunnallisen puolen hoitopolun käynyt läpi, leikattu ja siitäkin huolimatta epäonnistunut.
  Eiköhän se motivaatio ja halu tule ihan ihmisestä itsestään, ei siitä kuinka kauan samoja asioita jauhetaan kuukaudesta toiseen tai kuinka moni asiantuntija niitä jauhaa.
  Eikä myöskään ole teiltä pois mitä kukakin haluaa itsellään tehdä! Te ette tekisi näin, mutta Hei ei teidän tarvitsekaan.
  Joskus voisi miettiä mitä ”fiksua” sieltä päästään suoltaa.

  Paljon tsemppiä tulevaan leikkaukseen. Tallinnassa toimi asiat upeasti ja henkilökunta on lämmin ja asiantunteva. Olet varmasti hyvissä käsissä ☺️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.