Hae
Henriikka Johanna

Ulkonäköpaineet hyvinvointialalla

Ulkonäköpaineet hyvinvointialalla on varmasti monelle alalla työskentelevälle tuttu asia. Koetaan, että pitäisi olla tietyn muotoinen ja mallinen, jotta voisi työskennellä hyvinvointialalla. Eletään vuotta 2021 ja tuntuu edelleen, että osa arvottaa ihmisen ammattimaisuuden ja osaamisen ulkonäön perusteella. Personal trainer ei voi olla pätevä, jos ei näytä fitness urheilijalta. Ravintovalmentaja ei voi olla uskottava, jos on ylipainoinen yms. Joten onko ihme, jos ulkonäköpaineet hyvinvointialalla on jokapäiväinen murhe osalle ammattilaisia? Mikä on mun mielestä äärettömän surullista ja ikävää.

Ulkonäköpaineet hyvinvointialalla

Ulkonäköpaineet läsnä päivittäin omassa elämässä

Itse olen ravintovalmentaja, jolla on ylipainoa. Ja vielä aika paljonkin. Jopa niin paljon, että olen hakeutunut lihavuusleikkauspolulle. Se miltä näytän tai mitä painan, ei kuitenkaan poista sitä ammattitaitoa joka minulla on liittyen ravitsemukseen ja valmennukseen liittyen elämäntapamuutoksen aloitukseen. Diilin voittaja Sointu sanoi hienosti: ”ei sitä tissien täytettä ole aivosoluista otettu”. Kuten ei omalla kohdallakaan aivosolut ole muuttuneet rasvaksi tai selluliitiksi.

Toisaalta taas olen miettinyt, voinko olla pätevä ravintovalmentaja jos olen käynyt lihavuusleikkauksessa? Kun ensimmäisen kerran kerroin asiasta blogissa, sain monenlaisia vastauksia. Toisten mielestä olisin ”huijari” koska en pystynyt itse elämään kuten opetan. Toisten mielistä olin / olen rohkea, kun uskallan kertoa asiasta avoimesti. Muutama kommentti jäi erityisesti mieleen. Lihavuusleikattuja alkaa olla yhä enemmän ja enemmän väestössä ja asiasta uskalletaan puhua. Myös nämä leikatut saattavat kaivata ravintovalmentajaa leikkauksen jälkeen. Ja mikä olisi parempi ravintovalmentaja heille, kun henkilö, joka on käynyt saman polun ja tietää mistä puhuu? Vertaistuki on tärkeää asiassa kuin asiassa.

Mitäpä jos jatkossa keskitytään henkilön ammattitaitoon sen sijaan että arvotetaan häntä ulkonäön perusteella? Tuskin kukaan ajattelee lääkärin olevan epäpätevä jos on ylipainoinen joten miksi personal trainer olisi? Mitä ajatuksia ulkonäköpaineet hyvinvointialalla herättää sinussa? Tai ylipäänsä ulkonäköpaineet?

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Herkuttele terveellisemmin mausta tinkimättä

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa