Hae
Henriikka Johanna

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Lihavuusleikkaus on ollut ajatuksissa pidempään, ehkäpä jo puolen vuoden ajan. En ole siitä aiemmin kirjoittanut mitään, koska olen miettinyt muiden mielipiteitä asiasta. Koetaanko lihavuusleikkaus helppona tapana laihduttaa? Olenko epäonnistunut elämäntapamuutoksessani jos menen leikkaukseen? Olenko epäpätevä ravintovalmentaja leikkauksen jälkeen?

Lihavuusleikkaus PähkinÄn Kuoressa

Lihavuuden leikkaushoitoa käytetään valikoiduille hyvin ylipainoisille potilaille. Leikkauksessa mahalaukkua muovataan siten, että voidaan syödä vain pieniä suupaloja kerrallaan hitaasti. Leikkauksen jälkeen laihdutaan siksi, että energian (kaloreiden) saanti ruoasta vähenee.
Leikkausmenetelmiä on useita. Suomessa käytetään pääasiassa mahalaukun ohitusleikkausta. Seuraavaksi yleisin on mahalaukun kavennusleikkaus. Suomalaisessa terveydenhuollossa laihdutusleikkauksia tehdään yliopistollisissa sairaaloissa ja suurissa keskussairaaloissa, jotka järjestävät myös leikkauksen jälkeisen seurannan (Lähde Terveyskirjasto)

nainen treenivaatteissa mietinässä lihavuusleikkaus

 

Miksi olen pohtinut leikkausta?

Ei ole salaisuus, että painoni on noussut viimeisen puolen vuoden aikana. En vain ole puhunut siitä paljon. Kuten monelle muullekin painonpudottajalle, jojo-ilmiö on tullut myös omalle kohdalle tutuksi. Vaikka olen muuttanut elämäntapojani paljon, ruokailu on aina ollut itselle suurin ongelma ja kompastinkivi. Ja sitä se on myös nyt. Hävettää myöntää miten huonosti tällä hetkellä syön itse, kun samalla kerron muille miten tulisi syödä. Mutta eikös sanonta kuulu: ”Älä tee niin kuin minä teen vaan tee niin kuin sanon”.

Lihavuusleikkaus ei ole kuitenkaan mikään avain onneen tai välttämättä edes pysyvään painonpudotukseen. Eikä todellakaan mikään helpoin reitti painonpudotukseen. Jotta leikkaukseen edes pääsee, joutuu terveydenhuollon henkilöstön ”valvon silmän alla” pudottamaan ensin painoa, käytävä erilaisissa tutukimuksissa ja testeissä, tavattava lääkäreitä yms. Eli ei todellakaan mikään yksinkertainen ja helppo reitti.

Olen miettinyt leikkausta ja uskon, että se voisi tuoda itselle pysyvän painonpudotuksen. Olen kuitenkin oppinut paljon elämäntapamuutokseni aikana vaikka paino onkin nyt hieman noussut. Leikkauksen myötä uskoisin saavani loistavan uuden alun terveelliselle loppuelämälle.

Mitä ajatuksia lihavuusleikkaus sinussa herättää? Tai oletko itse ollut leikkauksessa tai kenties samassa tilanteessa kuin itse olen, miettimässä sitä? Olisi kiva kuulla kokemuksia.

-Henriikka

lue myös

Haaveena rintojen pienennysleikkaus

Saako laihduttaja syödä leipää?

Koronarokote – aionko ottaa sen vai en?

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

 

29 kommenttia

 1. Neela kirjoitti:

  Lihavuusleikkaus ei ole oikea ratkaisu, jos jojoilee, syö liikaa aina. Laihduttaa ja taas paino nousee. Ei siis ole osannut vielä sisäistää niitä asioita. Leikkaus ei mielestäni siis ole vaihtoehto. Jos jaksaa hetken ja sitten taas alkaa ylensyömään. Ensiksi se pääkoppa kuntoon ja ottaa uudet tavat haltuun, ei se leikkaus hoida sitä puolta, se työ on tehtävä itse. Ei ole oikotietä onneen. Jos on tunnesyömistä taustalla, niin ensiksi hoitaa se sisäinen minä.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Tuo ei itseasiassa pidä paikkaansa, ettei leikkaukseen pääse jos paino jojoilee. ”Liha­vuus­leikkaus so­pii useim­mille poti­laille, jot­ka ovat koet­taneet konser­va­tii­vista hoi­toa saavut­ta­matta py­syvää painon­laskua” (kopio suoraan terveysportista).
   Onneksi kuitenkin lääkärit ovat ne jotka päättää, kuka pääsee leikkaukseen ja kuka ei. Kuten kirjoitin, ei leikkaukseen pääse kuka vaan joka haluaa. Kyllä siinä kartoitetaan hyvin paljon myös voimavaroja ennen leikkausta sekä laikkauksen jälkeen. Ja myös sitä, että kykenee noudattamaan terveellisiä elämäntapoja jatkossa.

 2. Veera kirjoitti:

  Osaatko sanoa syitä siihen, että miksi ”oikeanlainen” syöminen on sinulle haastavaa? Tietoa sulla on kuitenkin tosi hyvin asiasta. Ja kuinka paljon kiloja on suurinpiirtein tullut puolen vuoden aikana takaisin?

 3. Eltsu kirjoitti:

  Lihavuusleikkaus on tunnistettu erittäin tehokkaaksi työkaluksi juuri niille, jotka kerta toisensa jälkeen epäonnistuvat elämänmuutoksessa. Jos se ei olisi twhokas ja todistetusti auttaisi ihmisiä saamaan hyviä ja kestäviä tuloksia, näitä leikkauksia ei tehtäisi.
  Lihavuus, jojoilu, tunne- ja ylensyöminen ovat mielestäni verrannollisia esim alkoholismiin. Jos alkoholismia voisi parantaa leikkuksella, niitä varmasti tehtäisiin rutiinilla.
  Eli olen kyllä ohan täysin eri mieltä kuin ensimmäinen kommentoija. Onnea matkaan polullasi, päätät sitten mennä laikkaukseen tai et!

 4. 6XLmies kirjoitti:

  Kommentoin yleisellä tasolla edellä olevaa keskustelua.

  Lihavuusleikkauksen teho perustuu siihen, että se muuttaa useimmilla ”huonon” ravitsemuksen alas menemistä. Sokerin tai rasvan syöminen tuo huonon olon ja saattaa jopa tulla oksennus. Se myös vähentää tai jopa poistaa näläntunteen ja muuttaa muutenkin ravitsemukseen liittyvää hormonaalista toimintaa. Ohituksessa ravinto ei enää sula samalla tavalla.

  Lihavuusleikkaus on erittäin radikaaliratkaisu eikä siihen pidä lähteä kevyin perustein. Minä olen päätynyt lihavuusleikkaukseen, koska ravitsemusta muuttamalla en ole riittävää tulosta aikaiseksi saanut. Niveleni ovat kärsineet tapaturmissa, eivätkä ne enää kestä ylipainoa joka on kertynyt pitkään jatkuneen masennuksen johdosta. Liikkumiseen tulee taukoja, kun lonkan limapussit tulehtuvat ja kipu säteilee selkään. Se ei ainakaan paranna painon pudotus mahdollisuuksia.

  Aivan kuten sanottu lihavuusleikkaus ei ole automaatti, joka tuottaa laihempia ihmisiä, mutta se saattaa toimia lisämotivaattorina kun mieli ei toimi niin kuin järki käskee. Eli oma tahdon voima ei riitä toimimaan niin kuin pitäisi. Lihavuusleikkaus on viimeinen keino mitä voi kokeilla kun muut keinot on käytetty.

 5. Meze kirjoitti:

  En usko, että leikkaus poistaa pohjimmaista ongelmaa miksi ihminen syö liikaa. Ehkä siinä tapauksessa että ruokaan ei ole ongelmallista suhdetta vaan normaali terveellinen ruoka vain maistuu ja sitä syö liikaa. Jos joku syömishäiriö tai muu pitkäaikainen onhelma taustalla, en usko onnistumiseen leikkauksen avulla.

 6. Lea kirjoitti:

  Nyt on pari julkista ollut lihavuus leikkauksessa vaikka eivät hirveän lihavia olekaan supernanny Pia Penttala ja Sanna Kiiski, toimittaja. Itse menisin jos olis rahaa ja mahdollisuus niin joko Viroon tai yksityiselle. Koska olen kerran ollut TYKSin lihavuusleikkaus arvioinnissa ja laitoin varmaan muutaman ruksin kyselyyn väärään kohtaan siinä oli valmiita vaihtoehtoja piti laittaa ruksi kohtiin jota tehnyt mm. Yrittänyt käyttää ulostuslääkkeitä laihduttamiseen ja en muista mitä muuta tyhmää ruksasin ja en sitten päässyt leikkaukseen. Luulisin että Viroon tai yksityiselle pääsee nopeammin ja ei tarvii käydä tylsää pitkää ja kuluttavaa prosessia pitkään kuten kunnallisella.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Käsittääkseni yksityisellä puolella joutuu myös käymään ainakin osittain prosessin läpi. Tuskin sielläkään menee niin, että ilmoittaa haluavansa leikkaukseen ja seuraavalla viikolla on leikkauspöydällä. En toki ole varma, voi olla että pääsee nopeastikin, en ole perehtynyt aiheeseen yksityisen puolen kannalta.

 7. Eevis kirjoitti:

  Huvittaa kyllä nämä tietämättömien kommentit. Ei kannata välittää vaan tee juuri niinkuin itse koet oikeaksi ja tarpeelliseksi. Kaikkia ei voi miellyttää eikä tarvitsekaan ja jokainen tekee valinnat oman elämänsä suhteen. En usko että leikkaus vaikuttaisi sinun uskottavuuteen valmentajana vaan etkö juuri näyttäisi esimerkkiä siitä kuinka paljon työtä painonhallinta varsinkin vaatii.

 8. V kirjoitti:

  Tsemppiä valitsemallesi polulle, mikäli lihavuusleikkaukseen päädyt. Olen kuitenkin samaa mieltä kuin muutama täällä aikaisemmin kirjoittanut siitä, että kannattaisi ennen lihavuusleikkausta selvittää, miksi se syöminen on niin hankalaa, vaikka sinullakin pitäisi tietoa olla ravintovalmentajana. Lihavuusleikkaus ei kuitenkaan niitä ajatusmalleja muuta. Tähän henkisen puolen työhön voisi auttaa käynnit ihan terapiassa. En tiedä, kuuluuko lihavuusleikkausprojektiin psykologikäyntejä.

  Ja toisekseen miettisin sinuna, että onko sinulla enää lihavuusleikkauksen jälkeen annettavaa ravintovalmentajana, sillä kieltämättä kuulostaa vähän hassulta, että kertoo muille miten pitäisi syödä, muttei noudata antamiaan neuvoja itse.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Jos en voi olla enää uskottava ravintovalmentaja leikkauksen jälkeen, sitten en ole. Itselle on kuitenkin oma terveys ja hyvinvointi tärkeämpää kuin tehdä ravintovalmentajan hommia. Vaikka ei se minun ammattitaitoani vie mihinkään olen käynyt leikkauksen tai en. Samalla tavalla ammattitaitoani voisi kyseenalaistaa jos / kun olen ylipainoinen..

 9. Eltsu kirjoitti:

  Sano mun sanoneen, että pätevällä ravintovalmrntajalla on kysyntää myös lihavuusleikattujen parissa. Voithan suunnata siihen leikkauksen jälkeen! Moni leikattu saattaa olla todella pulassa uuden ruokavalionsa kanssa, ja kuka siihen parempi kuin itse saman rumban läpikäynyt ihminen!

 10. Lennu kirjoitti:

  Ihan samaa ajattelin, kuin Eltsu, leikkauksen läpikäyneet tarvitsevat tukea ja ohjausta ravitsemuksesta, kuka on sen parempi ohjeistamaan, kuin itse leikkauksen läpi käynyt ravintovalmentaja! Monessa kommentissa näkyy tietämättömyys asiaa kohtaan, leikkaus ei ole oikotie onneen, vaan tarkan harkinnan ja seurannan tulos. Moni on vuosia taistellut painonsa kanssa, jojoillut ja yrittänyt kaikkensa, mutta jos laihduttaminen olisi helppoa ja pysyvää, ei ylipainoisia olisi. Suomessa tehdään tutkitusti vähemmän laihdutusleikkauksia, kuin esim. muissa Pohjoismaissa ja monella on edelleen se väärä käsitys, että ihminen on omaa laiskuuttaan ylipainoinen. Tsemppiä leikkaukseen, se ei tee sinusta milliäkään huonompaa ravisemusasiantuntijaa ❣️

 11. Salla kirjoitti:

  Kiitos, että kirjoitat tästä aiheesta! Itse en ole koko leikkausta tähän asti pitänyt vaihtoehtona, kun asia tuntuu nololta. Havahduin tähän omaan ajatuksenkulkuun, että ei päätöstä voi pääasiassa määrittää pelko siitä, että ”mitä muut ajattelee”. Niinpä olen asiasta nyt viimeinkin alkanut ottaa selvää ja alkanut tämäkin vaihtoehto kiinnostaa. Taistelu painon kanssa on jatkunut vuosia ja loppua ei ole näkyvissä.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Itse olen tuskaillut saman asian kanssa, onko se noloa käydä leikkauksessa. Enkö muka saa painoa muuten laskemaan. Mitä minusta ajatellaan jos olen käynyt leikkauksessa. Lopulta kuitenkin se oma ajatus, oma terveys ja hyvinvointi ratkaisee kaiken. Muiden mielipiteet olkoot mitä on.

 12. Hannamari kirjoitti:

  Itse kävin sisätautilääkärilllä painonpudotuksesta puhumassa. Siellä sivuttiin lihavuusleikkausta, mutta lopulta päädyttiin sellaiseen lääkevalmisteeseen kuin Saxenda. Tässä vaikuttavana lääkeaineena toimii liraglutidi. Tässä suoraan terveyskirjaston sivuilta: ”Valmiste on laihdutuslääke. Se on tarkoitettu lihaville (painoindeksi (BMI) vähintään 30) sekä ylipainoisille (BMI vähintään 27), joilla on samanaikaisesti muita sairastumisvaaraa lisääviä tekijöitä. Lääkettä käytetään vähäenergisen ruokavalion ja fyysisen aktiivisuuden lisäämisen rinnalla.”

  Mielestäni tämä lääke tekee vähän saman, mitä myös lihavuusleikkaus tekisi, eli tämä hillitsee ruokahalua, ja itsellä ainakin annoskoko on pienentynyt ja paljon.

  Lääkitys on pistoslääke, eli samanlainen ”kynä” millä esim. insuliinia pistetään.

  Itselläni ei isompaa jojoilua ole ollut, mutta paino ei vain tahtonut lähteä millään laskuun vaikka mitä tekisi. Nyt tätä saxendaa käyttäneenä 3kk, painoni on tippunut 10kg.

  Onko sinulle esim tälläistä ehdotettu? Itse halusin koittaa mieluummin tätä, koska leikkaus on aina leikkaus, niissä on aina riskinsä.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Kiitos viestistä. Olen lukenut näistä muutamasta eri lääkevaihtoehdosta, mutta kumpaakaan en ole kokeillut. Varasin tänään ajan työterveyslääkärille, sieltä saan varmasti lähetteen eteenpäin. Ehkä siellä tulee puheeksi tarkemmin nuo lääkkeet. Muistatko minkä hintainen tuo lääke on? Otetaanko päivittäin vai miten?

 13. Hanna-Mari Haavisto kirjoitti:

  Päivittäin pistetään yhden kerran. Se aloitetaan pienemmällä lääkeannoksella, ja sitä kasvatetaan noin parin viikon välein pienillä nostoilla. Kun ollaan täydessä annoksessa niin tuo maksaa noin 285e/kk. Hintava tuo lääke on, mutta minulla vakuutus korvaa tuon.

  Mutta mihin ikinä päädytkään, tsemppiä tälläisen matkan aloitukseen ja matkalle! 🙂 Pieniä projekteja nämä ei ole.

 14. minna kirjoitti:

  Mielenkiintoinen aihe. Syömishäiriötyötä tekevänä suhtaudun aiheeseen hiukan kriittisesti. Jos syömiseen liittyy syömishäiriöoireiluun viittaavia haasteita, kuten ahmimista leikkaus voi olla haitallinen. Muutenkin psyykkisesti aika leikkauksen jälkeen voi olla haastava. Eräs tuttavani on käynyt läpi leikkauksen ja uuteen totuttautuminen oli henkisesti hyvin raskasta, vaikka kyseisellä henkilöllä ei ollut syömishäiriötaustaa kiteytyi leikkauksen jälkeen hyvin se, että leikkauksella hoidettiin oire mutta ei lihavuuden syytä. Aiheesta kannattaa lukea ja varmasti näin olet tehnytkin. En halua pelotella, hyviäkin lopputuloksia on paljon ja taustaasi tuntematta en osaa leikkauksen järkevyyttä sen kummemmin arvioida. Vielä loppuun eräs artikkeli:
  https://syomishairioliitto.fi/ajankohtaista/lihavuusleikkaus-hoitaa-oiretta-ei-lihavuuden-syita

 15. Sanna kirjoitti:

  Olen itsekin miettinyt lihavuusleikkausta tukityökaluksi painonpudottamiselle. Leikkauksessa minua kuitenkin eniten mietityttää jo nyt huonolla tasolla olevat rauta-arvot ja edelleen muut vitamiini ja hivenaineiden imeytyminen leikkauksen jälkeen. Näihin ei kuulemani mukaan oteta mitään kantaa leikkauksen jälkeisen seuranta-ajan jälkeen, vaan keskitytään vain pudonneeseen painoon. Pitääkö paikkansa?

  Ja joo kyllähän niitä pudonneita vitamiini/hivenainetasoja pystytään hoitamaan sitten, mutta lähetettä näiden määrittämiseen on vaikea saada. Siksi epäilyttää.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Moikka!
   En osaa sanoa miten tarkkaan otetaan kantaa kyseisiin asioihin, mutta mitä olen itse lukenut niin vuosittain seurataan juurikin vitamiini ja hivenaineiden imeytymistä labrakokein. Muistaakseni kaksi vuotta leikkauksen jälkeen nämä siirtyy työterveyden / perusterveydenhuollon seurantaan. Terveyskirjaston sivuilla ainakin mainitaan, miten tärkeää on seurata ravitsemushäiriöitä.

   https://www.terveyskirjasto.fi/dlk00845

 16. laura kirjoitti:

  Hienoa että olet päässyt leikkaukseen ja upeaa että painoa tippuu. Monikaan ei ymmärrä leikkauksen tuomia muita fysiologisia asioita joita on se mm. että suolistohormoni joka lisää kylläisyyden tunnetta sekä laskee verensokeria aktivoituu yleensä uudelleen leikkauksen jälkeen. Tätä asiaa on tutkittu viimeisen 10 vuoden aikana paljon ja tähän on jo käytössä lääkkeitä (Ozempic) jotka kuitenkin ilman diabetesta olisivat todella kalliita laihduttajille.
  Tsemppiä Henriikka, muistankin sinut entisenä kollegana paikkakunnalta L. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.