Hae
Henriikka Johanna

Koronarokote – aionko ottaa sen vai en?

Koronarokote on viime päivinä täyttänyt median. Jokainen varmasti omalla kohdallaan miettii, ottaako rokotteen, kun siihen mahdollisuus tulee. Paljon käydään keskustelua rokotteen puolesta, mutta jotenkin tuntuu, että vielä enemmän ollaan rokotetta vastaan.

Kenelle koronarokote Ensimmäisenä?

Ensimmäisenä rokotetta ollaan tarjoamassa henkilöille, jotka hoitavat koronapotilaita sairaaloissa tai hoivakodissa. Myös ikääntyneet henkilöt ollaan rokottamassa ensimmäisten joukossa sekä henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistavia sairauksia lääketieteellisin perustein. Tämän hetkisen tiedon mukaan koronarokote olisi vapaaehtoinen myös sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle.

Tämän perustella en ite olisi saamassa rokotetta ensimmäisten joukossa. Vaikka olen ammatiltani sairaanhoitaja, en tee kuitenkaan tällä hetkellä töitä koronapotilaiden kanssa tai ikääntyneiden parissa.

Koronarokote

Kuva: Pixabay

Onko koronarokote tUrvallinen?

Siinäpä vasta kysymys. Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokkuuskriteereillä kuin muitakin lääkkeitä. Lääkeviranomaiset myöntävät myyntiluvan vain rokotteille, joilla on tutkimuksiin osoitettua näyttöä sekä tehosta että turvallisuudesta. Viranomaiset arvioivat, onko tutkimuksin osoitettu näyttö valmisteen hyödyistä niin merkittävä verrattuna mahdollisiin haittoihin, että valmisteelle voidaan saadun näytön perusteella myöntää myyntilupa (Lähde THL).

Kaikilla rokotteilla on haittavaikutuksia. Useimmat rokotteiden haittavaikutukset ovat lieviä ja ohimeneviä, kuten punoitusta pistokohdassa, turvotusta ja kuumotusta. Joskus rokottamista seuraa myös lyhytaikainen kuume sekä jäsen- ja päänsärkyä, joka on hoidettavissa kuume- ja tulehduskipulääkkeillä. Valtaosa rokotteiden haittareaktioista tulee ilmi kuuden viikon kuluessa rokottamisesta (Lähde THL).

Vaikka kaikki uudet rokotteet testataan perusteellisesti, harvinaisten haittavaikutusten mahdollisuutta ei voida koskaan sulkea täysin pois. Myyntiluvan saaneen rokotteen tulee antaa paras mahdollinen suojateho estettävää tautia vastaan mahdollisimman vähäisillä haittavaikutuksilla. Viranomaiset seuraavat rokotteiden turvallisuutta aina myös sen jälkeen, kun rokote on otettu käyttöön (Lähde THL).

Koronarokote ja virus

Kuva: Pixabay

Otanko Itse roKotteen?

Vastaus on kyllä! Ja varmasti heti, kun siihen on mahdollisuus. Uskon ja luotan tieteeseen, jotta rokote on turvallinen ja sen uskaltaa ottaa. Moni muistelee sikainfluenssarokotteesta tullutta narkolepsiaa. Itse rokote ei kuitenkaan aiheuttanut narkolepsiaa vaan sikainfluenssan proteiinista, jota oli rokotteessa. Tämä pieni joukko olisi sairastunut narkolepsiaan myös saadessaan sikainfluenssan (Löhde Suomen kuvalehti).

Otatko itse rokotteen? Jos et, miksi?

-Henriikka

Lue myös

RYHTIREMMI – huono ryhti kuntoon nyt

Koronatesti – mikä oli tulos?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

2 kommenttia

  1. Tarja kirjoitti:

    Mielestäni koronarokotteita ei ole tutkittu vielä kunnolla eikä tarpeeksi eikä varsinkaan perusteellisesti. Vaikka kirjoituksessasi niin kerroit. Sillä jos rokotetta olisi tutkittu paljon niin herää kysymys että miksi? Oliko tiedossa koronan tuleminen? Miksi varauduttiin? Ja miksi rokote kehitettiin?

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      THL:n sivuilta löytyy paljon toetoa asiasta, mutta voin kertoa saman tässä.
      Ensinnäkin rokotetta on tutkittu ja testattu samalla tavalla kuin muita rokotteita. Se, miksi homma on ollut nyt paljon nopeampaa johtuu muutamasta asiasta. Tutkijat, lääketeollisuus ja lääkeviranomaiset ovat tehneet aiempaa enemmän yhteistyötä jo kehitystyön alusta asti. Kehitystyöhön on käytetty valtavasti resursseja, jotta asia etenee nopeasti.

      Koronarokotteiden kehittämisessä on hyödynnetty aiemmista tutkimuksista kertynyttä tietoa. Aiempien koronavirustautien SARS:n ja MERS:n tuntemus ja niiden ehkäisemiseen tähdännyt rokotekehitys on luonut hyvä pohjan, jolta jatkaa kehitystyötä.

      Kaikkia rokotteita yhteisesti koskevista arviointikriteereistä ei kuitenkaan jousteta prosessin nopeuttamiseksi. Koronavirusrokotteita arvioidaan samoilla laatu-, turvallisuus- ja tehokriteereillä kuin muitakin lääkevalmisteita.

      Toivottavasti tästä vastauksesta oli jotain hyötyä. Itse olen rokotteen saanut noin kuukausi sitten ja toistaiseksi ainakaan vielä ei ole tullut mitään jälkioireita. Vuorokausi rokotteen laitosta oli käsi hieman arka, mutta muuta ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *