Hae
Henriikka Johanna

Miten saada vahvempi vastustuskyky?

Ei ole mitään yhtä tiettyä asiaa, jolla saada oma vastustuskyky paremmaksi. Se on usean eri tekijän kokonaissumma, jolla vastustuskykyyn voidaan vaikuttaa. Aikuiset sairastavat flunssan keskimäärin pari-kolme kertaa vuodessa ja lapset kolme kertaa useammin. Paras tapa suojautua flunssalta on säännöllinen ja huolellinen käsienpesu, saippualla. Lisäksi vastustuskykyyn vaikuttaa mm. uni, monipuolinen ruokavalio, riittävä liikunta, stressin hallinta sekä palautuminen. Jos jokin näistä ei ole kunnossa, kannattaa siihen yrittää vaikuttaa.

vahvempi vastustuskyky liikunnalla

Liikunnan vaikutukset vastustuskykyyn ovat ristiriitaisia. Tunnetun sanonnan mukaan ”urheilija ei tervettä päivää näe”. Toisaalta kuitenkin tiedetään, että liikunta lisää vastustuskykyä ja että liikkumattomilla on enemmän sairauspoissaoloja. Maltillinen liikunta parantaa vastustuskykyä, mutta liian raju liikunta lisää infektioita, samoin tekee liikkumattomuus. Sillä ei ole juurikaan merkitystä harrastaako sisä- vai ulkoliikuntaa, käykö salilla vai onko kestävyyslajit oma juttu. Tärkeintä on, että syke nousee ja liikunta on säännöllistä. (Lähde: Hyvä terveys)

nainen kahvakuulan kanssa

tarkkaile ravintoa

Terveyttä edistävistä ruoista puhutaan paljon, mutta kaiken A ja O on monipuolinen ruokavalio. Se edistää jo sinällää terveyttä, joten omia ruokatottumuksia on aina hyvä silloin tällöin tarkastella kriittisesti. Tässä tapauksessa lautasmalli on erittäin hyvä: puolet lautasesta kasviksia (sekä kypsennettyjä että raakoja), neljännes pastaa / perunaa / riisiä sekä toinen neljännes kanaa, kalaa, palkokasveja, munaa tai lihaa. Lautasmallin avulla saat sopivassa suhteessa energiaa ja ravintoaineita, jolloin normaali tilaneteessa ei tarvitse turvautua esimerkiksi vitamiinilisiin, poislukien D-vitamiinin.

opettele hallitsemaan stressiä, palaudu ja nuku riittävästi

Jos elämä on stressaavaa, kokeile löytää kalenterista tilaa palautumiselle. Tämä kannattaa, sillä krooninen stressi epätasapainottaa immuunijärjestelmää ja altistaa sairauksille.

Uni on olennainen osa ihmisen terveyttä. Normaali yöuni kestää 6-9 tuntia, yksilölliset vaihtelut ovat kuitenkin suuria. Unitutkijat koettavat selvittää, onko jatkuvasti liian lyhyellä tai pitkällä yöunella syytä sairauksien synnyssä. Tiedetään, että esimerkiksi pitkittynyt stressi haittaa yöunta ja altistaa valtimotauteja ennakoivalle metaboliselle oireyhtymälle ja masennukselle.

vahvistuuko vastustuskyky avantouinnilla tai saunomisella?

Säännöllisesti avannossa käyvät ovat vahavasti sitä mieltä, että flunssat jäävät kylmään veteen. Varsinaista suoraa tutkimusnäyttöä aiheesta ei ole (tai en ainakaan löytänyt). Kylmäaltistuksessa vapautuu noradrenaliinia sekä endorfiinia, jolla on mielialaa kohottava vaikutus. Jos stressin sietokyky kasvaa avannossa, se voi vaikuttaa vastustuskykyyn (Lähde Liikuntatieteellinen seura)

Saunassa löylyn lämmössä mieli lepää ja stressi katoaa. Tutkimuksen mukaan myös saunominen saattaisi vahvistaa vastustuskykyä, sillä usein saunovilla on vähemmän flunssaoireita. Yli kaksi saunakertaa viikossa vähentää akuutin ja kroonisen hengityssairauden riskiä. Mitä useammin ja pidempään siis saunot, sen parempi!

nainen saunassa vahvista vastustuskyky

Kuva: Pixabay

Pystytään terveinä!

-Henriikka

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

lue myös

Vuorotyöläisen ateriarytmi

Joululahjavinkit hyvinvoinnin tukemiseen

Viisi vinkkiä miten aloittaa elämäntapamuutos

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *