Hae
Henriikka Johanna

Viisi vinkkiä miten aloittaa elämäntapamuutos

Elämäntapamuutos ja uusi vuosi. Kuulostaako tutulta suunnitelmalta uudelle vuodelle? Mitä jos nyt et enää miettisi, vaan lähtisit rohkeasti tekemään elämäntapamuutosta? Ensimmäinen askel kohti elämäntapamuutosta on tehdä päätös, että haluat muuttaa elintapojasi. Olen varma, ettet tule katumaan tuota päätöstä.

Itse aloitin oman elämäntapamuutokseni reilut 2 vuotta sitten. Olin kyllästynyt omaan väsymykseen (olin aina väsynyt vaikka nukuin 12h yöunet sekä päiväunia), kunto oli niin huono, etten jaksanut juuri rappuja kävellä. Söin harvoin ja kun söin, söin valtavia määriä, useimmiten roskaruokaa tai eineksiä. Voin rehellisesti sanoa, etten ole katunut päivääkään oman elämäntapamuutosta. Nyt kerron sinulle omat viisi vinkkiä, joiden avulla toivon sinun pääsevän alkuun elämäntapamuutoksessa.

5 askelta elämäntapamuutokseen

Kuva ennen omaa elämäntapamuutosta sekä noin 2 vuotta ja -25kg myöhemmin

viisi askelta elämäntapamuutokseen

  1. Elämäntapamuutos alkaa aina SINUN päätöksestä. Ei kenenkään muun. Muista aina, että sinun ei pidä tehdä elämäntapamuutosta / pudottaa painoa yms kenenkään muun takia. Vain sinun itsesi ja oman hyvinvoinnin takia. Jos päätät lähteä tekemään muutoksen jonkun muun käskystä, olen melko varma, että motivaatiota ei löydy pidemmän päälle.
  2. Vaikka tavoitteena on elämäntapamuutos ja mahdollisesti painonpudotus, älä silti kiellä itseltäsi kaikkia ruoka-aineita. Syö tavallista kotiruokaa riittävästi, mutta kiinnitä huomiota annoskokoon sekä ruoan laatuun. Perinteinen lautasmalli toimii tässä oikein hyvin. Kasaa lautaselle puolet erilaisia kasviksia ja vihanneksia. Osa voi olla keitetty ja osan vihanneksista voit syödä raakana. 1/4 lautasesta on hiilihydraatin lähde eli pastaa, riisiä tai perunaa. Toinen 1/4 on proteiinin lähteelle eli kanaa, nautaa, kalaa tai kasviproteiini
  3. Muista herkutella! Elämäntapamuutos ei ole pelkkää hampaiden kiristelyä ja kaikesta kieltäymistä. Voit hyvin pitää herkkupäivän esim kerran kahdessa viikossa. Älä kuitenkaan syö itseäsi ähkyyn herkuista vaan syö kohtuudella. Jos irtokarkit ovat sun ”pahe”, osta irtokarkkeja ja nauti niistä. Jos taas suklaa, syö suklaata. Älä kuitenkaan koko levyä.
  4. Ole armollinen itsellesi! Harva meistä on saanut ylimääräistä painoa kahdessa kuukaudessa, joten ei niistä myöskään pääse eroon nopeasti. Pitkäjänteisyys palkitaan. Usein rauhalliseen tahtiin tiputetu kilot pysyvät myös pois. Elämäntapamuutos ei ole pikamatka vaan maraton. Kun jaksat koko pitkän matkan, lopussa olet voittaja.
  5. Jos tuntuu, että elämäntapamuutos on mahdotonta toteuttaa omin neuvoin, hae apua. Etsi valmentaja joko kotikaupungistasi tai tutustu erilaisiin verkkovalmennuksiin. Vaihtoehtoja on paljon, olen varma, että myös sinulle löytyy sopiva valmentaja.

Toivottavasti pääset näillä vinkeillä alkuun omassa elämäntapamuutoksessa!

-Henriikka

LUE MYÖS: Miten minusta tuli valmentaja hyvinvointialalle?

SEURAA INSTAGRAMISSA

2 kommenttia

  1. ritva valta-rönkkö kirjoitti:

    Kiitos hyvästä blogista ♥️ hissukseen laittelen elämäni palikoita kohdilleen niin syönnin kuin liikunnankin. Syön 5 kertaa päivässä, mutta herkkuja menee päivittäin. Kaksi sauvakävely lenkkiä teen nyt kun salille ei pääse. Kaikkea hyvää sulle, olet huippu ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *