Hae
Henriikka Johanna

Somekiusaaminen – aikuisten uusi harrastus?

Somekiusaaminen on valitettavan yleistä tänäpäivänän. Eniten ihmetyttää se, että sitä tekee aikuiset ihmiset! Jos ollaan huolissaan siitä, miten lapset ja nuoret kiusaavat toisiaan somessa tai muualla, yhtä huolissaan tai jopa enemmän huolissaan pitäisi olla aikuisista ihmisistä ja heidän toimistaan. Yhä useammin ja useammin törmään erilaisissa keskusteluissa siihen, miten somekiusaaminen tuntuu olevan enemmän tapa kuin poikkeus. Arvostellaan ulkonäköä mm. kommentoimalla painoa tai vartaloa muuten, kommentoidaan vaatteita, kampausta tai meikkiä. Miksi me aikuiset ihmiset ei osata käyttäytyä sosiaalisessa mediassa niin kuin aikuisten kuuluu käyttäytyä? Eikö aikuisten tehtävä ole juuri näyttää mallia ja esimerkkiä lapsille ja nuorille?

Somekiusaaminen satuttaa aina

Somekiusaaminen on yleistä tehdä anonyymina. Facebook profiilikuvana voi olla esim. kissan kuva ja muutenkaan profiilissa ei ole mitään tietoja. Instagramissa ei ole lainkaan profiilikuvaa ja / tai tili on yksityinen. Anonyymiteetin taakse on helppo piiloutua. Kukaan ei tiedä kuka olet ja voit sen perusteella puhua ihan mitä haluat kenestä haluat.

Jouduin itse syksyllä somekiusaamisen uhriksi. Sain lukuisia viestejä Instagramiin samalta henkilöltä. Näissä viesteissä hän haukkui ulkonäköä hyvin ikävään sävyyn. Pelkkä yksityisviestittely hänelle ei riittänyt. Lisäksi hän kommentoi lähes jokaiseen julkaisemaani kuvaan jotain negatiivista. Pääsääntöisesti haukkui juuri ulkonäköäni. Tämä minua kiusaannut henkilö teki myös tämän anonyymisti. Instagram profiilissa ei ollut profiilikuvaa ja muuten profiili oli suljettu. Jonkin aikaa luin viestejä, en koskaan vastannut viesteihin. Lopulta esitin henkilön, jotta hän ei pysty lähettämään minulle enää mitään viestejä. Miksi pilata oma hyvä fiilis lukemalla ilkeitä viestejä?

Olen saanut myös ikävää kommentointia ulkonäöstäni eräässä Facebook ryhmässä. Siellä arvosteltiin kovalla kädellä sitä, miten minusta ei koskaan tule hyvää personal traineria, koska en ole kaikkein timmein. Ammattitaitoa arvosteltiin vain ja ainoastaan ulkonäön perusteella. Usemman mielestä se oli ”ainoa ja oikea” tapa miten pt:n ammattitaitoa voi arvostella.

Oletko kokenut somekiusaamista? Millä tavalla kiusaaminen tapahtui? Puhuitko asiasta kiusaajan kanssa? Olisi kiva kuulla kokemuksia.

-Henriikka

LUE MYÖS Ulkonäköpaineita hyvinvointialalla?

SEURAA MINUA INSTAGRAMISSA

 

4 kommenttia

  1. Maiju kirjoitti:

    Olen ottanut tätä aihetta käsittelyyn milloin blogissa ja milloin tubessa. Tärkeä aihe puhua ja itsekin mietin, että miten aikuiset ihmiset tekevät tätä.

  2. villananna kirjoitti:

    Olen kokenut, pahimmillaan kaikki tapahtui vauva.fi sivulla. Itse en juuri noteeraa näitä mutta olen kerran avautunut aiheesta. Ihmiset voi huonosti ja se sitten näkyy. Kuvitellaan, että sillä ei ole merkitystä, että haukutaan somessa ketä tahansa. Kun sitä ihmistä ei nää. Samat säännöt kuitnekin pätee täällä mikä pätee ihan todellisessa maailmassakin. https://villananna.vaikuttajamedia.fi/2019/05/27/miten-saan-pukeutua/

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Voi ei, ikävää että myös sinä olet joutunut somekiusaamisen uhriksi. En myöskään ymmärrä sitä, että ihmiset luulevat kaiken olevan ok mitä netissä sanotaan. Ei jotekin ymmärretä sitä, että se on kiusaamista samalla tavalla kuin kiusaaminen todellisessa maailmassa.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *