Hae
Henriikka Johanna

Vuorotyöläisen ateriarytmi

Sain muutama päivä sitten useamman viestin siitä, miten vuorotyöläisen ateriarytmi olisi järkevä suunnitella. Eniten haastetta aiheuttaa yövuorot. Miten syödä ennen yövuoroa, yövuorossa ja yövuoroputken aikana. Itsellä on kokemusta asiasta useammalta vuodelta, joten ajattelin jakaa omat vinkit vuorotyöläisen ateriarytmiin myös teille.

Vuorotyöläisen ateriarytmi

Jokainen varmasti tietää, miten ns normaali ateriarytmi vuorokaudessa toimii. Ja jokaisella on siihen itselle sopiva tapa. Toiset syö 4 kertaa päivässä, joku voi syödä 6 kertaa. Tähän vaikuttaa lähinnä se, miten pitkään ollaan hereillä. Elimistön kannalta on tärkeää syödä 3-4h:n välein, joten joskus muutama ylimääräinen välipala päivässä tulee tarpeeseen.

Erityisesti vuorotyöläisen ateriarytmi saattaa kaivata yhden välipalan lisää aamupalan ja lounaan väliin. Jos työt alkaa klo 7, herätys on noin 5.30-6. Jos tällöin syö aamupalan, olisi hyvä syödä noin klo 9 jonkinlainen välipala ettei aamupalan ja lounaan väliin jää turhan pitkää väliä. Harvalle kuitenkaan maistuu lounas vielä klo 9.

YövuOron ateriarytmi

Yövuoroa edeltävänä päivänä pyri syömään normaalisti, kuten mikä tahansa päivä. Itse olen kokenut sen kaikkein toimivammaksi tavaksi. Syö iltapala ennen töihin lähtöä noin klo 20-21. Puolen yön aikoihin voi syödä joko välipalan tai hieman tukevamman aterian. Itselle on sopinut hieman tukevampi ateria tähän väliin ja noin klo 3 olen syönyt kevyen välipalan. Aamulla noin klo 6 syö vielä aamupala ennen kuin menet nukkumaan. Näin saat nukuttua hyvin etkä herää nälkään.

Tässä yksi mallikuva havainnollistamaan yötyön ateriarytmiä

Yövuorosta herättyä voi joko syödä jälleen aamupalan tai siirtyä heti lounaan pariin. Itselle sopi paremmin aamuapala, koska olen juuri herännyt. Tästä jatkoin samalla ateriarytmillä kuin normaalisti. 3-4h:n päästä lounas, siitä välipala jne. Hyvin paljon vaikuttaa se, miten pitkään nukkuu yövuoron jälkeen.

Huomio nämä yövuoron ateriarytmissä

Monesti yöllä ei tee mieli syödä mitään kovin raskasta, koska öisin ei ”kuulu syödä”. On tärkeää, että kuitenkin syö säännöllisesti. Suosisi kevyempiä aterioita kuin normaalissa arjessa. Kevyet ja raikkaat salaatit toimii hyvin yöllä. Samoin erilaiset smoothiet. Jättämällä ateritoita yöllä väliin, sortuu helposti napostelemaan. Muista myös juoda vettä. Suosittelen kuitenkin lopettamaan / vähentämään juomista noin 2-3h ennen nukkumaanmenoa, jotta unet eivät katkea jatkuvaan wc:ssä käyntiin.

Toivottavasti näistä vinkeistä oli hyötyä. Tuleeko jotain kysyttävää liittyen vuorotyön ateriarytmiin? Haluaisitko saada jotain reseptejä jotka toimivat yövuorossa?

-Henriikka

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Lue myös

Yhdistä herkuttelu ja painonpudotus onnistuneesti

Tunnesyöminen – miten päästä siitä eroon?

Miksi painonpudotus on niin vaikeaa?

 

4 kommenttia

  1. Sammakko kirjoitti:

    20v vuorotyötä takana ja viimeisen 3vuoden aikana oppinut parhaan itselleni toimivan tyyliin. Tyyli tuli urheilija työkaveriltani.

    Pidetään ateriarytmi melkein samana oli aamu tai yövuoro. Yöllä ei syödä mitään ja juominenkin hyvin vähään. Iltapala muutetaan ateriaksi. Aamupala sama kuin normaalisti, nesteitä vaan vähemmän.
    Käytännös itsellä menee niin 07.30 aamupala. 16.00 toinen aamupala. Treenit 18.30 välipala ja 22.00. Iso ruoka.

    Jos mä käyn muuttelee liikaa ruokavaliota niin se vaikuttaa monta päivää. Yöviikon jälkeen voi esim paino heilahtaa 3-4kg alaspäin. Joka näkyy treeneissä.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Itse en pystyisi olemaan koko yötä syömättä. Ehkä nykyisessä työssä voisi onnistua, mutta aiemmin sairaanhoitajana sairaalassa ei olisi kyllä onnistunut. Pakko saada jotain ruokaa, muuten tulee noutaja hyvin pian ?

  2. Sammakko kirjoitti:

    Oletko testannut? Mun ajatus oli meinaan aivan samanlainen. Sitä ihmettelen miten ”paastoamalla” pysyy se 05.00-08 makenahimo pois. Aiemmin kun söi vaikka salaatin 02-04. Aamulla aivan jäätävä makenahimo.

    Toki, teen kevyempää työtä kuin suurin osa hoitsuista eli voi tosiaan olla ettei toimi ollenkaan jos raskasta duunia.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      En oo kyllä kokeillut, ajatuksena tuntunut ”pelottavalta”. Nyt toki voisin kokeilla kun teen kevyempää työtä ja pääsääntöisesti yöllä ei tarvitse tehdä juuri mitään. Joten ehkä toi vois toimia 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *