Hae
Henriikka Johanna

Tunnesyöminen – miten päästä siitä eroon?

Tunnesyöminen on varmasti jokaiselle tuttu jossain vaiheessa elämää. Ruoalla tai herkuilla helpotetaan erilaisia tunnekuohuja, haetaan lohtua vaikeaan elämäntilanteeseen, lohduttaudutaan, palkitaan tai tukahdutetaan hankalia tunteita.

Itse ainakin tunnustan, että tunnesyöminen on omalla kohdalla erittäin tuttua. Itse tunnesöin tunteeseen kuin tunteeseen. Jos töissä / koulussa meni hyvin, palkitsin itseni suklaalevyllä. Jos töissä oli ollut rankka päivä / kiire, palkitsin itseni muilla herkuilla. Jos elämässä oli jotain rankkoja asioita meneillään, mikäs siihen paremmin auttaisi, kuin pussillinen irtokarkkeja. Käytännössä ei siis ollut tunnetta, jota en olisi voinut hoitaa syömällä. Väittäisin, että myös tämä oli osasyy siihen, että paino alkoi nousta koko ajan. Eikä mikään ihme, syömällä herkkuja ja muuta epäterveellistä useampana päivänä viikossa, olisi ihme jos paino ei nousisi.

eroon tunnesyömisestä

Haluan muistuttaa, että en ole tämän asian ammattilainen. Kerron teille omia vinkkejäni, jotka olen kokenut toimivaksi. Nämä eivät siis välttämättä toimi kaikille.

  1. Syö säännöllisesti. Mielestäni tämä on ehdottomasti tärkein kohta, jos haluaa vähentää tai päästä eroon tunnesyömisestä. Kun ateriarytmi on säännöllinen, verensokeri pysyy tasaisena eikä ole valtavaa nälän tunnetta, myös herkkuhimo saattaa olla pienempi. Pidä huoli, että syöt viisi kertaa päivässä ja jokaisella aterialla olisi hiilhydraatteja, proteiinia sekä rasvaa. Noudata lautasmallia ja kasaa puolet lautasesta täyteen erilaisia ja eri värisiä kasviksia.
  2.  Kokeile liikuntaa. Saat ajatukset muualle ja monesti liikunta aiheuttaa hyvänolon tunteen. Itse huomaan aina liikunnan jälkeen, että ei tee mieli syödä mitään epäterveellistä vaan kunnolla ruokaa. Liikunnan ei missään nimessä tarvitse olla kamalaa rääkkiä ja hikiliikuntaa vaan voit lähteä kävelemään hetkeksi ulos ja nauttia luonnosta, jos tykkäät uida, mene uimaan. Toisille sopii rauhallinen jooga ja joku haluaa tunnin body pump:n. Valitse liikuntamuoto, josta itse pidät.
  3. Vältä herkkuja. Usein tai jopa lähes aina, herkut ovat ne joilla itseään lohdutetaan. Älä siis pidä herkkuja kotona. Osta hedelmiä ja laita ne kauniisti esille. Kun mielesi tekee makeaa, syö banaani tai mango. Jos kotona on aina kaapit pullollaan karkkeja, keksiä tai pullaa, on niistä huomattavasti vaikeampi kieltäytyä.

Toivottavasti näistä vinkeistä on sinulle jotain hyötyä. Kuulisin mielelläni myös jos sinulla on joku hyvä vinkki, miten päästä eroon tunnesyömisestä.

-Henriikka

LUE MYÖS: Tavoitteena painonpudotus? 5+1 vinkkiä ruokavalioon

LUE MYÖS: Oma elämäntapamuutos – miten kaikki sai alkunsa

Seuraa Instagramissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *