Hae
Henriikka Johanna

Leptiiniresistenssi ylipainon takana?

Leptiini on rasvasolujen tuottama hormoni, joka säätelee elimistön energiatasapainoa. Kun leptiinitaso on terveellä ihmisellä matalalla, ihminen tuntee itsensä nälkäiseksi. Kun ihminen syö ja elimistö saa energiaa, leptiinitasot nousevat. Leptiinin tehtävänä on kertoa aivoille, milloin keho on saanut riittävästi ruokaa ja milloin syömisen voi lopettaa. Jos aivot eivät jostain syystä vastaanota leptiinin välittämiä viestejä, kylläisyyden tunnetta ei välttämättä synny lainkaan eikä ruokahalun hillitseminen onnistu. Nälkä vain kasvaa syödessä, mikä voi johtaa ylipainoon. Kyseessä on leptiiniresistenssiksi kutsuttu tila.

Leptiiniresistenssi

Leptiiniresistentin syntymisestä kertovat tietyt tunnusmerkit. Leptiiniresistenssi on yhdistetty erityisesti keskivartalolihavuuteen, joten jenkkakahvat voivat olla merkkinä siitä, ettei leptiini-hormoni käyttäydy elimistössä kuten pitäisi. Ylipainoisilla leptiinitasot ovat usein korkealla. Leptiiniresistenssistä voi kertoa myös seuraavat oireet:

  • paino ei putoa vaikka miten yrittää ja harrastaa liikuntaa
  • jatkuva nälkä, tuntuu että mikään ruokamäärä ei riitä
  • ainainen sokerin ja erilaisten herkkujen himo
  • tarve naposteluun
  • nukahtamisvaikeudet

Leptiiniresistenssissä aivot eivät enää tunnista leptiinin välittämiä viestejä. Vaikka keholla olisi käytössään energiaa enemmän kuin tarpeeksi, pää luulee, että keho on nälkiintynyt. Ihminen alkaa siis syödä entistä enemmän, koska aivot luulevat elimistön tarvitsevan ruokaa. Palkitsemissysteemi ei myöskään toimi kuten pitäisi: se ei enää ohjaa ihmistä lopettamaan syömistä.

Paitsi että leptiiniresistenssi saa ihmisen syömään liikaa, se vaikeuttaa painonhallintaa asettamalla kehon säästöliekille. Leptiiniresistenssissä aivot luulevat, että kehon energiataso on matalalla, ja että energiaa pitää säästää. Aineenvaihdunta hidastuu, keho alkaa varastoida yhä tehokkaammin itseensä rasvaa ja energiankulutus vähenee. Ihminen tuntee olonsa väsyneeksi ja laiskaksi.

leptiiniresistenssi

Leptiiniresistenssi kuntoon ruokavaliolla

Taikakeinoa leptiiniresistenssin poistamiseksi ei ole. Lisätutkimusta leptiinistä ja sen vaikutuksista elimistöön ja painonhallintaan tarvitaan yhä. Alla olevia vinkkejä voi kokeilla jos koet, että sinulla voi olla leptiiniresistenssi.

  • vähennä hiilihydraatteja. Erityisen tärkeää on välttää sokeria, tärkkelystä, viljaa ja prosessoitua ruokaa
  • varmista riittävä terveellisten rasvojen saanti. Omega-3 -rasvahappojen on tutkittu lisäävän herkyyttä leptiinille
  • syö marjoja ja kasviksia. Erityisen hyviä ovat tomaatti, kurkku, paprika, parsakaali, greippi, sitruuna, porkkana, kukkakaali, pinaatti, persilja
  • suosi laadukkaita proteiininlähteitä: kalaa, riistaa, kananmunia
  • käytä maitotuotteita maltillisesti, suosi hapanmaitotuotteita

Lisäksi liikunnan lisääminen arkeen sekä riittävästä unen määrästä tulisi huolehtia. Kun ihminen on väsynyt, leptiiniä erittyy elimistöön vähemmän. Tällöin aivot kaipaavat jatkuvasti lisää ravintoa, ja ihminen voi sortua naposteluun ja epäterveellisiin herkkuihin. Koska herkkujen välttäminen pitkään voi olla haastavaa, herkkuhimon yllättäessä terveellisempi vaihtoehto on 70% tumma suklaa. Usein näin tummasta suklaasta riittää muutama pala, jolla saa herkkuhimon tyydytettyä.

Kuulostaako leptiiniresistenssin oireet tutulta? Itselle ainakin kuulostaa ja nyt onkin aika alkaa muuttamaan ruokavaliota sen mukaan.

-Henriikka

lue myös

Miten aloittaa liikunta, kun lähtötaso on nolla?

Energiaravintoaineiden ABC – proteiinit

Nopea aamupala x 5 – valmista parissa minuutissa

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

2 kommenttia

  1. Kikka kirjoitti:

    Hei! Voisiko näihin sun blogiteksteihin saada lähteet, jos haluaisi itse etsiä asiasta lisää tietoa 🙂 Vai oletko tehnyt itse tutkimusta aiheesta? 🙂

Kommentointi on suljettu.