Hae
Henriikka Johanna

Miten aloittaa liikunta, kun lähtötaso on nolla?

Oletko koskaan ajatellu tai miettinyt, miten aloittaa liikunta tai miten saada arjesta hieman aktiivisempaa? Haluaisit ehkä liikkua enemmän, mutta aloittaminen on vaikeaa. Tai olet kenties aloittanut useamman kerran, mutta muutaman viikon päästä innostus lakkaa ja palaat takaisin sohvaperunaksi. Näin kävi itselle monta kertaa, kunnes loppuvuodesta 2017 aloitin elämäntapamuutoksen, josta tuli pysyvä.

Miten aloittaa liikunta?

Jokaiselle löytyy varmasti jokin laji tai liikuntamuoto, joka sopii. Jos et välitä rehkimisestä ja verenmaku suussa urheilusta, on lempeämpi liikuntamuoto sinulle sopiva. Liikunnan aloittaminen nollasta vaatii kuitenkin aina innostusta ja motivaatiota, jotta pääsee hyvään alkuun. Mitä vanhemmaksi tulemme, sen tärkeämpää meille on, että tukirankaamme eli luustoamme suojaavat lihakset saavat niille tarvittavaa ärsykettä. Kuntosali on oikein hyvä ja kokonaisvaltainen liikuntamuoto liikunnan aloittavalle. Siellä ei tarvitse rehkiä verenmaku suussa, mutta saat varmasti hien pintaan. Jos kuntosalilla ei tee mieli käydä, onneksi on muitakin vaihtoehtoja.

Miten aloittaa liikunta?

Sohvaperunasta aktiiviseksi liikkujaksi

Muista nämä aloittaessa

  • Aloita varoen! 

Vaikka alussa olisi intoa ja energiaa liikkua ja tehdä, maltti on valttia. Liian paljon liian pian saattaa helposti tappaa innostuksen. Aloita rauhassa, pikkuhiljaa. Jos et ole aiemmin liikkunut lainkaan, aloita kahdesti viikossa esim. 30min kerrallaan.

  • Valitse itsellesi sopiva laji

Lajeja löytyy joka lähtöön ja varmasti jokaiselle sopiva. Mieti mistä itse voisit olla kiinnostunut ja lähde rohkeasti kokeilemaan (toki valiitseva korona tilanne saattaa hieman vaikeuttaa asiaa tällä hetkellä). Voit pyytää vaikka ystävän mukaan ja sopia liikuntatreffit.

  • Kysy vinkkejä ammattilaiselta esim. kuntosalilla saa opastuksen laitteisiin ja valmiin ohjelman

Etenkin kuntosalilla on tärkeää tietää miten laitteet toimivat ja miten niillä treenataan turvallisesti. Kysy rohkeasti apua ja neuvoa henkilökunnalta. He ovat siellä sitä varten. Ja muista, noloja / typeriä kysymyksiä ei ole!

  • Kuuntele itseäsi ja kehoasi matkan varrella

Tämä on varmasti vaikein asia myös pitkään liikkuneille. Jos tuntuu, että väsyttää, lihaksiin sattuu ja on vetämätön olo, kaipaat lepoa. Väsyneenä treenaaminen altistaa erilaisille vammoilla, joten levon merkitystä ei voi korostaa liikaa. Viikossa olisi hyvä pitää vähintään 2-3 lepopäivää ja antaa kropan palautua. Eikä venyttelystä varmasti mitään haittaa ole.

  • Hanki hyvät, mukavat ja laadukkaat liikuntavarusteet

Liikuntavarusteiden ei missään nimessä tarvitse olla viimeisen muodin mukaan. Tärkeintä on, että vaatteet tuntuvat hyvältä päällä, sopivat kyseiseen lajiin ja tunnet olosi niissä mukavaksi. Mikään ei ole harmittavampaa kuin liian pienet tai huonosti istuvat vaatteet.

  • Muista riittävä nesteytys ja terveellinen ravinto

Helpommin sanottu kuin tehty, mutta juomalla riittävästi ja syömällä terveellisesti jaksat liikkua. Jos kaipaat apua ravintopuoleen, kannattaa luottaa ammattimaisen apuun. Näin saat varmasti juuri sinulle sopivan ruokavalion, jota pystyt arjessa noudattamaan.

Liikunnan iloa meille kaikille!

-Henriikka

lue myös

Toiveena elämäntapamuutos? Lue vinkit ja onnistu

Tuottaako veden juonti haastetta? Lue vinkit ja opi juomaan

Miksi treenata personal trainerin kanssa?

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *