Hae
Henriikka Johanna

Ravitsemusterapeutin ensimmäinen käynti

Tapasin ravitsemusterapeutin ensimmäistä kertaa tällä viikolla. Ravitsemusterapeutin käynti liittyy siis lihavuusleikkaukseen, johon olen menossa. Totuttuun tapaan, käynti jännitti paljon. Jännitän siis aina kaikkia lääkärin yms. tapaamisia, koska pelkään ihmisten ajattelevan jotain negatiivista painooni liittyen. Tälläkin kertaa voin sanoa, että jännitin aivan turhaan koko käyntiä. Ravitsemusterapeutti oli mukava, kyseli ja kuunteli sekä vastasi kysymyksiin joita minulla oli.

Ravitsemusterapeutin tapaaminen

En ole koskaan aiemmin käynyt ravitsemusterapeutilla enkä oikein tiennyt mitä tapaaminen tulisi pitämään sisällä. Alkuun hän haastatteli ja kyseli muutamia asioita. Ennakkoon olin saanut ison pinon kyselylomakkeita, joita käytiin nopeasti läpi. Lomakkeissa oli mm. Audit kysely alkoholin käytöstä, erilaisia syömistapoihin liittyviä kyselyitä sekä pidin ruokapäiväkirjaa kolmen päivän ajalta.

Pääpaino tapaamisella oli kuitenkin puhua lihavuusleikkauksesta sekä sen jälkeisestä ruokavaliosta, vitamiinien ja hivenaineiden tarpeesta, lääkäri seurannoista leikkauksen jälkeen yms. Lisäksi olin itse kiinnostunut TYKS alueen hoitopolusta ja sen etenemisestä, joten käytiin sitä myös paljon läpi. En kokenut tarpeelliseksi käyttää aikaa siihen, miten lähden ruokavaliotani nyt muuttamaan, koska nopealla keskustelulla ravitsemusterapeutin mielestä siihen ei ole tarvetta. Osaan ja tiedän kyllä miten minun kuuluu syödä, jotta paino putoaa. Nyt on taas joku joka kontrolloi asiaa, joten uskon homman palaavan uomiinsa hyvin helposti.

ravitsemusterapeutin ensimmäinen käynti

ravitsemusterapeutin ohjeet jatkoon

Käynnillä sain tavoitteeksi pudottaa 5% tämän hetkisestä painosta, jonka jälkeen sisätautilääkäri laittaa lähetteen kirurgin arvioon. Normaalisti ravitsemusterapeutin tapaamisen jälkeen olisi sisätautilääkärin aika melko pian (noin viikko), mutta oma aikani siirtyi kahdella kuukaudella eteenpäin lääkäristä johtuvista syistä. Ravitsemusterapeutti oli sitä mieltä, että minulla on hyvä mahdollisuus saada tuon kahden kuukauden aikana jo tuo 5% pois, jolloin lähete voidaan laittaa mahdollisesti jo silloin eteenpäin. Itse ainakin toivon, että saisin painon siihen mennessä jo hyvin lähelle tuota 5%:a. Varattiin valmiiksi seuraava aika myös ravitsemusterapeutille lokakuun alkuun eli kolmen kuukauden päähän. Itse toivon, että viimeistään sillä käynnillä paino olisi pudonnut vaaditus 5% ja prosessi lähtee taas eteenpäin.

Tuleeko sulle jotain kysyttävää leikkauspolusta tms? Vastaan mielelläni asioihin omasta näkökulmasta ja miten asiat omalla kohdalla menee.

-Henriikka

lue myös

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Ensimmäinen askel kohti lihavuusleikkausta

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

4 kommenttia

 1. Veera kirjoitti:

  Mikäli leikkaus sinun kohdallasi on mahdollista, voiko leikkaus tapahtua jo tämän vuoden puolella?

  Mietityttääkö/Huolestuttaako mikäli iho ei palaudu ja nahkaa jää roikkumaan pahasti laihdutuksen myötä? Olen ymmärtänyt että paino tippuu hyvin nopeasti leikkauksen jälkeen.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   En usko että tämän vuoden puoellla leikkaus tulee tapahtumaan. Toki kaikki on mahdollista, mutta en usko.

   Toki olen miettinyt myös tuota roikkuvaa nahkaa. Siihen kun ei voi oikein vaikuttaa mitenkään. Onneksi ne on sitten mahdollista leikata pois jos roikkuvaa nahkaa jää paljon ja ne haittaa elämää.

 2. Mr kirjoitti:

  Hei ja kiitos postauksista. Mielenkiinnolla seuraan, mennään melko samaan tahtiin.
  Mitä tulisi huomioida ottaa ravitsemusterapeutin luona? Olen menossa 2.kertaa. 1 kerta meni mönkään, kun jännitin.. ja puhuttiin vain ruokavaliosta jne

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Mä en odottanut käynnistä juuri mitään. Vaikka jännitti, menin avoimin mielin vastaanotolle. Ja lopulta se oli mun mielestä tosi hyvä käynti. Kannattaa ainakin kysyä kaikki mahdollinen mitä mieleen tulee liittyen ruokavalioon ennen ja jälkeen leikkauksen. Itse kyselin enemmänkin jälkeen asioita, kun ennen osio on suht hyvin hallussa.
   Tärkeintä mun mielestä olisi saada hyvä suhde rateen ja sellainen, jonka kanssa voit puhua kaikesta. Ruokavalioon se kuitenkin keskittyy lähes kokonaan, koska on ravitsemuksen asiantuntija. Tsemppiä käyntiin ja koko prosessiin!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *