Hae
Henriikka Johanna

Elämäntapamuutoksen henkinen puoli – miksi se unohdetaan?

Elämäntapamuutoksen henkinen puoli usein unohdetaan. Itse olen sitä mieltä, että henkiseen puoleen pitäisi saada valmennusta samalla tavalla kun siihen, mitä ruokaympyrä tarkoittaa ja opetelleen syömään sen mukaan. Olen itse käynyt muutamia verkkovalmennuksia läpi, mutta niissä ei ole puhuttu elämäntapamuutoksen henkisestä puolesta yhtään mitään. Miksi? Onko se vaikea tai jotenkin arka asia? Eikö valmentajat koe sitä tärkeänä? Itselle henkinen puoli on merkittävä ja siihen pitäisi ehdottomasti panostaa.

nainen peilin edessä

Peilikuvasta heijastuu ikuinen läski?

Pään sisällä iKuinen läski?

Moni ylipainoinen ihminen on pahimmassa tapauksessa saanut kuulla painostaan jo ennen koulua. Miettikää, ennen kouluikää ollessa vielä aivan LAPSI! Jatkuva haukkuminen läskiksi yms ei tee kenenkään henkiselle hyvinvoinnille hyvää. Miten vaikeaa ihmisen, jota on haukuttu ja arvosteltu koko elämä painon vuoiksi, voisi nähdä peilikuvassa mitään muuta kuin lihavan ja epäonnistuneen ihmisen?

Jos elämäntapamuutoksen henkinen puoli sivutetaan kokonaan, voi koko muutos olla mahdoton. Henkilö ei näe muutosta pelikuvassaan vaan kokee ja näkee itsensä aina lihavana. Sellaisena, kun on saanut muilta kuulla olevansa. Jos henkilö ei itse näe ulkoisia muutoksia, voi motivaatio jatkamiseen olla hankalaa. Ulkoiset muutokset ovat niitä, jotka meitä motivoi usein eniten. Ne ovat myös niitä, joita ulkopuoliset näkevät meissä ensin.

Kehotan aina ottamaan kuvia. Vaikka ne ”ennen” kuvat saattavat ottohetkellä ahdistaa, suosittelen ottamaan ne silti. Säännöllinen kuvien ottaminen tuo konkreettisesti esiin sen, että muutosta tapahtuu. Kuvien lisäksi mittojen ottaminen ympäri vartaloa. Vaikka vaa’assa (kaikkein huono mittari tehdessä elämäntapamuutosta) ei tapahtuisi muutosta, usein mittoja ottamalla huomaa vartalon muuttuneen.

nainen peilin edessä

Miten elämÄnTapamuutoksen henkinen puoli tulisi ottaa huomioon?

Kuten jo aiemmin sanoin, elämäntapamuutoksen henkinen puoli tulisi ”treenata” samoin kuin ravitsemuksen tai liikunnan kanssa opetellaan uusia tapoja. Pahimmassa tapauksessa itseinho on jo noussut niin korkealle, joten itsetunnon vahvistaminen on erittäin tärkeää. Miten itsetuntoa voisi vahvistaa ja luoda uskoa itseen?

Muutos by Henriikka verkkovalmennuksessa  on tehtäviä vahvistamaan itsetuntoa. Jaan tehtävän myös teille.

Tehtävä 1. Mene peilin eteen (mielellään kokovartalopeili) seisomaan. Katso itseäsi päästä varpaisiin ja sano ääneen 3-5 asiaa joista pidät itsessäsi. Mieluiten ulkoisia asioita, mutta esim luonteenpiirteet käyvät myös. Toista tehtävä 2-3 kertaa viikossa. Siirry tehtävään 2, kun tehtävä 1 ei tuota enää ongelmia.

Tehtävä 2. Tee sama asia kuin yllä, mutta seiso peilin edessä alusvaatteilla. Siirry tehtävään 3, kun tämä tehtävä sujuu ongelmitta.

Tehtävä 3. Tee edelleen samoin kuin kohdassa 1, mutta nyt seiso peilin edessä alasti.

Teen itse kyseistä tehtävää aina silloin tällöin. On tärkeää, että löytää itsestään hyviä asioita. Jokaisessa meissä on niitä. Olisi mahtavaa kuulla, jos kokeilet tehtävää, miltä sen tekeminen tuntui. Mitä ajatuksia tai tunteita se herätti.

-Henriikka

lue myös

Elämäntapamuutoksen kompastuskivet ja kuinka päästä niiden yli

Stressi ja painonpudotus – ei mikään paras yhtälö

Toiveena elämäntapamuutos? Lue vinkit ja onnistu

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

2 kommenttia

  1. Jenna kirjoitti:

    Tämä on niin totta. Itsellä on nyt pidemmäksi aikaa jumahtanut paino samaan, ja motivaatiota on hankala löytää. Tämänhetkinen motivaatio tuleekin enemmän siitä että suorituskyky sekä juostessa että salilla on kasvanut huomattavasti.

    Mä kun menin pt:lle ekan kerran sanoin että yhtenä tavoitteena on painonpudotus, koska nykyinen ei vaan ole terveellistä, mutta ihan ekana haluan taas että se liikunta on mukavaa. Nyt voinkin sanoa että se tavoite on saavutettu.

    Silti kun peiliin katsoo niin todella hankala nähdä niitä omia muutoksia, vaikka jotain tiedostaakin niin se tuntuu silti pieneltä. Sitä vaan hokee että se paino tulee alas sitten sieltä omalla tahdillaan. Viimeksi kun pudotin niin paino junnasi todella pitkään paikoillaan ja sitten humpsahti kuukaudessa 10kg alas.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Ihana kuulla, että oot saavuttanut sun tavoitteen. Kyllä se yleinen hyväolo ja tunne saa tekemään parempia ratkaisuja arjessa. Vaikka painolle ei tapahtuisi mitään.

      Eilen juuri instaan laitoin kuvaparin jossa ”ennen” kuvassa painoin vähemmin kuin nyt, mutta nyt koen voivani paljon paremmin. Treenit kulkee ja tykkään treenata, en punnitse jokaista suupalaa yms. Eli ei todellakaan pitäisi aina olla tuijottamassa vaakaa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *