Hae
Henriikka Johanna

Lihavuusleikkaus Q & A

Pyysin Instagramin puolella muutama päivä sitten kysymyksiä liittyen lihavuusleikkaukseen. Sain paljon kysymksiä, joten tässä tulee lihavuusleikkaus Q & A. Jätän vastaamatta kysymyksiin, jotka liittyvät leikkaustapaan yms, koska en ole sen alan ammattilainen enkä lähde ”mutu” tuntumalla käymään asioita läpi. 

miksi hakeuduin lihavuusleikkaukseen?

Olen ollut ylipainoinen koko aikuisuuden. Aloittanut syksyllä, tammikuussa ja maanantaisin jos minkälaisia kuureja ja dieettejä. Paino on jojoillut ja aina jojo on mennyt korkeampaan painoon kuin aiemmin. Lopulta päätin tutkia lihavuusleikkausta ja käynti työterveyslääkärillä sai minut vakuuttuneeksi, että leikkaus olisi minulle hyvä vaihtoehto. Ylipaino ei ole tuonut itselle vielä mitään liitännäissairauksia, joten nyt on hyvä aika leikkaukselle ennen kuin mitään ehtii tulla. Pelkkä leikkaus ei tee minusta normaalipainoista vaan joudun muuttamaan elämäntapani täysin. Leikkaukseen hakeutuminen ei siis ole missään vaiheessa ollut itselle mikään hetken päähäpisto vaan olen miettinyt asiaa pitkään ja monelta eri kantilta. 

miten leikkaukseen pääsee suomessa?

Leikkauspolku Suomessa alkaa ottamalla yhteyttä terveyskeskuslääkäriin, työterveyslääkäriin tai menemällä yksityiselle lääkärille. Sairaanhoitopiiristä riippuu, miten asiat sitten etenee. Itse sain lähetteen heti eteenpäin ja työterveyslääkärin tapaamisesta noin 2kk päästä oli aika ravitsemusterapeutille ja sisätautilääkärille. Kävin tapaamassa ravitsemusterapeuttia, mutta sisätautilääkärin aika siirtyi lääkärin jouduttua onnettomuuteen. Ravitsemusterapeutti antoin 5% painonpudotustavoitteen ja tämän täytyttyä sisätautilääkäri olisi laittanut lähetteen kirugille (jos olisi muuten todennut minut leikkauskelpoiseksi). Tarkemmin en osaa prosessin etenemisestä kertoa, mutta alkuun pääset ottamalla yhteyttä alussa mainitsemiin tahoihin. Leikkausta suositellaan, jos BMI on ilman liitännäissairauksia (dabetes, uniapnea yms) 40 ja sairauksien kanssa BMI 35.

Lihavuusleikkaus Q & A

Miksi leikkaus virossa? paljon leikkaus maksaa?

Päädyin valitsemaan Viron leikkauspaikaksi pitkän pohdinnan, tutkimisen sekä asioista selvää ottamisen jälkeen. Kyseessä ei siis ollut mikään hetken päätös. Suurin syy hakeutua yksituyiselle puolelle Viroon on leikkauksen saaminen omaan aikatauluun ja elämäntilanteeseen sopivaksi. Tarkempia syitä Viroon haketumisesta voit lukea tästä.

Leikkauksen hinta Virossa on 5850€ sekä matkat Tallinnaan. Hinta sisältää leikkausta edeltävän yön hotellissa, kyydit sataman ja hotellin välillä (sairaala sijaitsee aivan hotellin vieressä), esitutkimukset ennen leikkausta (EKG, labrat, gastroskopia, mahdollinen keuhokuva). Lisäksi leikkauksen jälkeen sairaalassa tai hotellissa saa yöpyä niin pitkään, että kokee olevansa valmis matkustamaan kotiin. Lisähintaa tästä ei tule. Ja kyllä, maksan koko leikkauksen itse. Kyseessä ei ole kaupallinen  yhteistyö / mainos sairaalan kanssa.

jännittääkö leikkaus?

Tällä hetkellä leikkaus ei jännitä. Itse sairaanhoitajana luotan ammattilaisten ammattitaitoon. Leikkauksessa on myös hyvin pienet riskit, mutta tiedostan riskien olemassa olon. Enemmän ehkä jännittää leikkauksesta toipuminen ja elämä sen jälkeen, kuin itse toimenpide.

miten pitkä sairasloma leikkauksen jälkeen on? onko sairasloma palkallinen vaikka leikkaus tehdään virossa?

Sairasloman pituus riippuu työstä. Kevyettä toimistotyötä tekevälle sairasloma on 2-3 viikkoa ja raskaamassa työssä 3-4 viikkoa. Itse uskon, että oma sairasloma on siellä 3-4 viikon kohdalla. Tämän hetkisessä työssä on aina vaarana saada esim. potku vatsaan, joten sisäisten haavojen tulee antaa parantua kunnolla. Sairasloma on palkallinen. Leikkaava kirurgi antaa tarvittavat dokumentit, joiden avulla voin Suomessa hakea esim. työterveyslääkäriltä virallisen sairasloman. Tässä ei ole mitään ongelmaa vaan asian pitäisi mennä ongelmitta. 

Lihavuusleikkaus Q & A

syöminen leikkauksen jälkeen

Tämä oli yksi kysytyin kysymys. Ensimmäiset neljä viikkoa opetellaan syömään uudella tavalla. Ihan ensimmäisinä päivinä syödään soseita muutama lusikallinen kerrallaan. Nestettä juodaan pieniä määriä pitkin päivää (noin 1.5 litraa). Noin viikon jälkeen siirrytään pehmeään ruokaan ja kerralla syötävää ruokamäärää pyritään lisämään pikkuhiljaa. Noin kolmen – neljän viikon kohdalla pyritään syömään normaalia ruokaa, kerta-annos noin 200ml. Tärkeää on huolehtia riittävästä proteiinin saannista. Palaan asiaan, kun leikkaus on tehty, osaan kertoa silloin omasta kokemuksestani paljon enemmän (miten mennyt, mitä pystyn syömään, onko ollut ongelmia yms.).

miten pystyn pelamaan jenkkifutista leikkauksen jälkeen?

Tämä on asia, jota myös itse olen miettinyt paljon. Ja osittain myös siksi hakeuduin leikkaukseen nyt syksyllä, kun pelikausi loppuu ja alkaa valmistautuminen kauteen 2022. Ennen ensi kesän pelejä minulla on useampi kuukausi aikaa kuulostella omaa kroppaa, katsoa miten se reagoi treeniin ja erityisesti kovaan treeniin, miten pystynyt parhaiten pitämään huolta riittävästä energiansaannista yms. Onneksi voin aina olla yhteydessä ravitsemusterapeuttiin, jonka kanssa voidaan katsoa asiat vielä tarkemmin läpi. Painon pudotessa uskon itse pelaamisen olevan mielekkäämpää, jos jalkaa nousee ketterämmin kuin ylimääräisiä kiloja ei ole kannettavana niin paljon kuin tällä hetkellä. 

Toivottavasti tästä lihavuusleikkaus Q & A postauksesta oli teille hyötyä ja saitte vastauksia kysymyksiin. Tuliko vielä jotain kysyttävää? Kysy kommenttiboksissa, vastaan mielelläni.

-Henriikka 

lue myös

Lihavuusleikkaus tehdään Tallinnassa

Ravitsemusterapeutin ensimmäinen käynti

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

4 kommenttia

 1. Veera kirjoitti:

  Kirjoitit tuossa, että ”joudun muuttamaan elämäntapani täysin”. Saanko kysyä, että mikä tällä hetkellä on eniten retuperällä? Syötkö liian paljon, liikut liian vähän, syöt epäsäännöllisesti tai epäterveellisesti…?

  Kysyisin myös vielä sitä, että jääkö leikkauksesta jonkinlaiset arvet? Ja mikäli joskus tulevaisuudessa tulisit raskaaksi, pitäisikö jotain huomioida kun on käynyt lihavuusleikkauksen?

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Kiitos kysymyksistä! Tuolla elämäntapojen muuttamisella tarkoitan lähinnä sitä, että ruoka-annokset tulevat olemaan jatkossa huomattavasti paljon pienempiä, nestettä ei voi juoda aterian yhteydessä. Treenaamisen kanssa pitää olla aluksi tarkka, että energiaa riittää siihen.

   Leikkaus tehdään tähystyksessä, joten arvet ovat pieniä. Ihan tarkkaan en tiedä monta ”reikää” tulee, mutta veikkaisin että 4-5 muutaman sentin pituista haavaa tehdään. Joten arvet tulevat olemaan myös suht pieniä ja huomaamattomia.

   Raskaaksi ei saa tulla leikkauksen jälkeen noin vuoteen. Jossain suositellaan jopa kahta vuotta. Mutta tuon ajan jälkeen ei pitäisi olla sen puolesta raskauden kanssa ongelmia. Tottakai aina leikkauksen käytyä ja kaikissa lääkärikäynneillä yms täytyy mainita leikkauksesta, koska se mm voi heikentää joidenkin lääkkeiden vaikutusta tai kaikkia lääkkeitä ei saa syödä.

 2. pjk kirjoitti:

  Oulussa painoindeksin täytyy olla vähintään 40 että pääsee kunnallisella puolella leikkaukseen. Myöskään mitään apua ei tarjota jos paino ei ole aiheuttanut mitään ongelmia, esim selkävaivoja, verenpainetta jne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *