Hae
Henriikka Johanna

Lihavuusleikkauksen haittapuolet – onko niitä?

Lihavuusleikkauksen haittapuolet on asia, jota minulta kysytään usein. Onko sellaisia leikkauksen jälkeen vai ei. Vaikka en vielä ole leikkauksessa ollut, tiedän että on asioita jotka voidaan laskea haitaksi. Silti näen, että itse leikkaus on parempi vaihtoehto kuin lihavuusleikkauksen haittapuolet.

Dumping oireyhtymä

Hyvin yleinen ja ikävä vaiva leikkauksen jälkeen on dumping oireyhtymä. Dumping-oireyhtymä on yhdistelmä erilaisia epämiellyttäviä oireita, joita aiheutuu 30-90 minuutin kuluttua syömisestä. Oireita voivat olla ripuli, pahoinvointi, sydämen tykytys, huimaus. Sen aiheutumisen syitä ei täysin tunneta. Yksi todenäköinen syy on ruoan nopea liikkuminen mahalaukusta ohutsuoleen. Dumping-oireyhtymä liittyy monosakkaridien (makea) tai sellaisten hiilihydraattien, joiden glykeeminen indeksi on korkea, syömiseen (peruna, banaanit, rusinat, vaalea leipä, ohukaiset, valkoiset makaronit, manna, perunalastut, valkoinen riisi, pikakaurahiutaleet, maissihiutaleet, mysli, sokeri ja makeiset, makeat juomat). Samoin maitotuotteiden, joidenkin rasvojen ja paistettujen ruokien syömisen yhteydessä. Tällaisten ruokien nopea liikkuminen mahalaukusta ohutsuoleen aiheuttaa joukon fysiologisia prosesseja: esimerkiksi veren sokeritason vaihtelua, nesteen uudelleen jakautumista, hormonaalisia muutoksia (lähde:  Bariatric service)

Vitamiinien imeytymishäiriöt

Lihavuusleikkauksen haittapuolena voidaan pitää myös vitamiinien ja hivenaineiden imeytymishäiriöitä. Leikkausmenetelmään liittyvät suolen ohituksen laajuus ja mahalaukun erittämän hapon määrän väheneminen aiheuttavat vitamiini- ja kivennäisaineiden puutoksia, kun imeytyminen vaikeutuu. Toinen tärkeä mekanismi on ravinnon määrän pienentyminen. Tämän vuoksi leikkauksessa käynyt henkilö joutuu syömään vitamiini-, kivennäis- ja hivenainelisää loppuelämän. Myös raudanpuute on hyvin yleinen leikkauksen jälkeen, joten rautalisää ei pidä unohtaa. Puutostilojen vuoksi on tärkeää, että leikkauksen jälkeen käydään säännöllisesti verikokeissa, jotta mahdolliset puutostilat pystytään huomaamaan mahdollisimman ajoissa.

Lihavuusleikkauksen haittapuolet

Nämä Barivitan valmisteet ovat suunniteltu erityisesti henkilöille, joilla ruoan määrä on rajattu. Tässä tapauksessa siis lihavuusleikkauksen käyneelle oikein hyvä vaihtoehto

Hiusten oheneminen / lähtö

Tämä on ehdottomasti isoin haittapuoli joka itseä ahdistaa tällä hetkellä eniten. Hiukset ovat olleet itselle aina todella tärkeät ja asia josta saan kehuja. Hiukseni ovat poikkeuksellisen paksut jos vertaa valtaosaan suomalaisten hiuksiin. Tässä tapauksessa se on hyvä, en ehkä kaljuunnu kokonaan. Toki ajatus siltä, että hiuksia lähtee tupottain on ahdistavaa. Syy hiusten lähtöön voi olla jonkin vitamiinin puutos, matala ferritiini, liian vähän proteiinia ruokavaliossa tai ylipäänsä nopea laihtuminen. Olen kuitenkin hyväksynyt asian, että hiuksia tulee lähtemään. Onneksi hiukset palautuvat normaaliksi, kun painonpudotus tasaantuu. Näin ainakin olen monelta jo leikkauksessa käyneeltä kuullut.

Nämä kolme lihavuusleikkauksen haittapuolta ovat asioita, jotka olen itse mieltänyt haittapuoliksi. Jokainen kokee eri asiat haittana ja jonkun mielestä esim. hiusten vähentyminen ei ole haitta.

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus tehdään Tallinnassa

Miten minusta tuli ylipainoinen?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

10 kommenttia

 1. Abc kirjoitti:

  Itselle tehty ohitus päälle 2v sitten. Laitan sinulle mietittäväksi myös yhden haittapuolen, josta ei välttämättä missään kirjoiteta. Veden juonti. Se ei enää tule olemaan samanlaista. Vesi saattaa olla vaikeaa juoda leikkauksen jälkeen ja ruuan yhteydessä sitä ei enää saa juoda. Se juodaan joko ennen tai jälkeen ruuan. Itse pidän väliä ruokaan n.20min, ettei se venytä vatsalaukkua. Itse en voi enää juoda hiilihapollisiakaan juomia, mikä toisaalta on ihan hyväkin. Ne siis sattuvat inhottavasti vatsaan. Tosin tässä suurimpana positiivisena puolena on päälle -60kg ja päivääkään en ole katunut leikkausta, päin vastoin olisinpa mennyt siihen aiemmin jo. Tsemppiä sinulle! Ja kaikki nuo mainitsemasi haittapuolen on hoidettavissa. Minut on leikattu Eirassa, mutta julkisella olen saanut sen jälkeen hoitoa ja meistä pidetään hyvin huolta. 🙂

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Kiitos kommentista. On totta että juominen tulee myös muuttumaan paljon. On varmasti vaikea alkuun opetella ettei syömisen yhteydessä juo. Nyt saattaa hyvin mennä ruokailun aikana 5dl vettä.
   Ja kiitos paljon tsempeistä ??❤️

 2. Veera kirjoitti:

  Kuinka paljon vettä saa juoda kerralla? Mietin vain, että miten rankka urheileminen onnistuu, jos tulee kamala jano vaikka jefupelin aikana? Tai on kesähelle ja todella kuuma ja tekisi mieli juoda paljon vettä.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Alkuun pieniä hörppyjä kerrallaan hyvin tiuhaan. 2litraa vuorokaudessa pitäisi saada juotua myös melko pian leikkauksen jälkeen. Sen tarkemmin en osaa vastata, nämä asiat tulee selville sitten pikkuhiljaa ☺️

 3. Helena kirjoitti:

  Moi, miten olet varautunut tuohon hivenaineiden huonoon imeytymiseen? Entä lääkkeiden (?). Erityisesti kiinnostaa rauta, kuten itsekin sanot että sen imeytyminen voi olla tosi hankalaa ja esim vaikuttaa hiuksiin jne. Onko sulla käsitystä kuinka yleistä puutokset on ja miten sitä hoidetaan? Miten lääkärit ylipäätään on tietoisia lile-potilaiden erityistarpeista yms.? Kiitos!

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Oon nyt jo aloittanut monivitamiinin käytön sekä kalkin. Tossa monivitamiinissa on myös rautaa. Täytyy labroista seurailla miten just esim rautavarastojen käy.

   Mitään lääkkeitä mulla ei oo käytössä, mut jos joskus jotain lääkkeitä tulen tarvitsemaan niin lääkärille pitää aina mainita että on leikkauksessa käynyt. Ja jatkossa en voi käyttää ibuprofeenia leikkauksen vuoksi, ainakaan säännöllisesti. Uskon, että lääkäreiden tietämys asiaan lisääntyy koko ajan, kun leikkaukset Suomessa ovat yleisempiä.

 4. Irma Kopola kirjoitti:

  Minulle tehtiin sleeve 6.7, eli vielä en hiustenlähdöstä tiedä mitään, mutta, mutta olen koulutukseltani hiusalan ope ja sen vuoksi arvelen ettei sinulle ehkä suurta ongelmaa välttämättä tulisi. Syöt nyt jo monivitamiinia ja kalsiumia. Lisäät leikkauksen jälkeen raudan d-ja b12-vitamiinit. Jonkin verran hiuksia varmasti lähtee 3 kk leikkauksesta. Se johtuu elimistön kokemasta stressitilasta, leikkauksesta. Hiustuppeja menee lepotilaan ja ne alkavat surkastua ja lopulta hiukset putoavat. Mutta sitä tapahtuu koko ajan normaalistikin. Hius kasvaa yleensä noin 7v ja sitten menee lepotilaan ja putoaa. Leikkaus on aina jonkinlainen stressitila ja se aiheuttaa vähän suuremman lepotilaan heittäytyvien määrän. Lisäravinteet ovat siis tärkeitä. Ja hyvä ravinto. Jos nuo dumpingia aiheuttavat eväät jättäisi suurelta osin pois ja söisikin ravintorikasta ruokaa, niin voisi auttaa kahteenkin haittapuoleen. Minulla on mieltymykset muuttuneet terveellisempään suuntaan. Tekee mieli raikkaita salaatteja ja herkut ällöttää. Vielä on osaa sanoa mitään vitamiinien imeytymisestäkään, mutta sleevessä sen pitäisi olla parempi kuin ohituksessa. Samoin olen maalaisjärjellä miettinyt dumpping-juttua; mulla sitä ei ole ollut, vsikka syön välillä aika nopeasti. Olisiko sillä merkitystä, että sleevessä on yksi iso sauma mahalaukun kyljessä, eikä ole liitetty ohutsuolta uusiin kohtiin mahalaukkuun? Arpihan vähän paksuuntuu 1-2 kk leikkauksesta ja tasoittuu sitten. Se saattaa aiheuttaa tukoksia ja nielemisvaikeuksia. Ilokseni huomasin, että pystyn juomaan vettäkin ihan juomalla? toki vain puoli lasillista kerrallaan, mutta sitä etukäteen vähän surin, että janoon pitäisi vain kulautella.
  Ja etukäteen pelkäsin, että isolla ihmisellä tulee heikko olo, kun ruokamäärät ovat niin pieniä, mutta eipä tule. Olo on ihan mainio ja jäksan kyllä rehkiä tai kiivetä vaikka Olos-tunturin päälle. Evästä ja vettä pitää vain olla mukana, nälkä tulee useammin.
  Minulla tämä prosessi on ollut lyhyt; Toukokuun puolessa välissä ystävä kertoi leikkauksestaan ja aloin tutustumaan siihen heinäkuussa leikattiin. Tiedän terveellisestä syömisestä paljon ja kaikki dieetit on käyty viimeisen 30 vuoden aikana myös läpi. Kyllä leikkauksen jälkeisen elämänkin oppii ja voi omaksua lyhyessäkin ajassa. Suosittelen lämpimästi Tallinan Bariatric centeriä niille, joiden matka julkisen terveydenhuollon puolella pitkittyy syystä tai toisesta. On iso apu, jos ylipainon aiheuttamat sairaudet saadaan paranemaan eikä harjoitella pienten annosten syömistä pahimmassa tapauksessa vuosia siinä onnistumatta. Luulin leikkauksen jälkeisessä elossa olevan paljon huonoja puolia, jotka hyödyt kompensoivat, mutta vielä ei ole ilmennyt sellaisia. Enää en ihmettele yhtään, kun leikatut sanovat etteivät kadu muuta kuin sitä, etteivät aikaisemmin menneet leikkauspöydälle.

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Tuossa monivitamiinissa onkin jo B ja D vitamiinit sekä rauta. Täytyy seurata onko tarvetta ottaa vielä lisää.

   Oon lukenut et toisille dumbingia aiheuttaa tietty makeat herkut mut jollekin esim peruna / pasta. Siksi vähän jännittää et vaikka söis terveellistä ja ravintorikasta ruokaa saa silti kohtauksen. Mutta tämäkin on asia mikä pitää opetella.

 5. Veeee kirjoitti:

  Äitini on ollut koko mun elinajan jojoilija. Ongelmana ei ole ollut laihduttaa 135kg -> 100kg vaan painon pysyminen. Hänelle tehtiin lihavuusleikkaus.. 1-2vuotta meni hyvin ja lopulta mahalaukku venyi takaisin ja niin tuli painokin. Samoin oli hänen työkaverilleen käynyt.. äitini pääsi noin 80kg painoon. Näitä tuntuu käyvän paljon eikä leikkauspolku ole todellakaan se helppo tie. Tsemppiä valtavasti!

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Toi on kyllä totta että usein kahden vuoden jälkeen se paino alkaa nousta. Et jos sen painon haluaa pitää poissa niin kovaa työtä se tulee vaatimaan loppuelämän. Ja kun tästä leikkauksesta itse maksan sen 5800€ niin toivon, etten parin vuoden päästä ole samassa pisteessä.
   Kiitos tsempeistä ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.