Hae
Henriikka Johanna

Epäonnistunut elämäntapamuutos?

Epäonnistunut elämäntapamuutos, sainko sellaisen aikaan? Olen miettinyt tätä pitkään ja monelta kantilta. Jossain mielessä olen täysin epäonnistunut, mutta toisissa asioissa en missään nimessä. Onko paino ainoa asia, joka määrittelee onko kyseessä onnistunut vai epäonnistunut elämäntapamuutos?

Onnistunut elämÄntapamuutos

Kuten sanoin, on paljon asioita joissa koen onnistuneeni hyvin tai jopa kiitettävästi. Aiemmin en harrastanut liikuntaa lainkaan, makoilin sohvalla ja tuijotin telkkaria kaiken vapaa-ajan. Nyt harrastan aktiivisesti jenkkifutista sekä käyn salilla. Liikunta ja liikkuminen on tullut elämään toivottavasti pysyvästi.

Elämäntapamuutoksen avulla olen myös opiskellut ravintovalmentajaksi Trainer 4 you:lla sekä käynyt erilaisia kursseja juuri ravitsemukseen liittyen. En usko, että aihe olisi alkanut itseä kiinnostamaan ikinä, jos en olisi aloittanut omaa muutosta. Tämän innostuksen myötä olen auttanut myös useita kymmeniä henkilöitä oman elämäntapamuutoksen alkuun.

Olen myös onnistunut kasvattamaan itselleni vahvemman ja paremman itsetunnon. Ennen elämäntapamuutoksen aloittamista, oma itsetunto oli olematon. Inhosin itseni ja sitä miltä näytin. Olen tehnyt paljon asioita sen eteen, että hyväksyn itseni tässä ja nyt, ”sit kun” sijaan. En väitä, että se olisi ollut helppoa, mutta koen itsetuntoni olevan tällä hetkellä parempi kuin koskaan elämässäni.

Epäonnistunut elämäntapamuutos

Epäonnistunut elämäntapamuutos

Jos onnistumista tai epäonnistumista mitataan vain painon kautta, silloin voisin sanoa olevani epäonnistunut. Pahasti. Parhaimmillani painoa oli melkein 30kg vähemmän. Nyt, vajaa 4 vuotta aloittamisesta tuo kaikki 30kg on tullut takaisin sekä muutama lisäkilo kaupanpäälle. Hävettää myöntää, että näin on päässyt käymään. Vaikka lupasin itselleni aloittaessani, että koskaan en enää paina näin paljon, toisin kävi. Voin siis sanoa, että olen koko aikuisikäni ollut jojo-laihduttaja. Paino lähtee ja tulee takaisin korkojen kera. Tämä on yksi syy, miksi hakeuduin lihavuusleikkaukseen. Haluan, että tämä jojoilu loppuu. Vaikka eihän se itse leikkaus taikoja tee. Joudun itse tekemään töitä asian eteen loppuelämäni.

Miten sä määrittelet milloin elämäntapamuutos on onnistunut tai epäonnistunut? Onko siihen joku tietty asia tai teko, joka sen määrittelee? Vai koetko, että paino on se joka kertoo kaiken?

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Voiko ylipainoinen olla urheilija tai urheilullinen?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

2 kommenttia

  1. Henna kirjoitti:

    Paino ei mikään mittari elämäntapamuutokselle, koska täysin normaalipainoisetkin voi tehdä elämäntaparemppoja. Mutta ylipainoisilla ihmisillä suuri painonpudotus ”elämäntaparemontin” aikana, joka on noussut takaisin vuosien saatossa kielii siitä, että ei se elämäntapa tai ainakaan ruokailutottumukset siitä mihinkään muuttuneet. Ehkä olet kuitenkin ollut liian ankara itsellesi tämän elämäntaparemontin aikana ja et ole siitä pystynyt täysin pitämään kiinni, mutta ihanaa että olet löytänyt liikunnan ilon ja toivottavasti saat leikkauksesta apua painonpudotukseen, vaikka se ei mikään oikotie onneen olekaan.

  2. Miia kirjoitti:

    Mulle elämäntapamuutos on sitä että tekee arjessaan valintoja oman hyvinvointinsa eteen. Kyllä liikunnan lisääminen on osa sitä, mutta jos arkiruokailu ei suju niin ei oikein päästä sinne hyvinvoinnin puolelle. Ja jos paino vaan nousee niin silloin arkiruokailut ei suju. Mielenkiinnolla seuraan sun matkaa leikkaukseen ja miten arki sitten alkaa sujumaan kun syömisasiota pitää suunnitella erittäin tarkkaan ja jatkuvat lipsahdukset voi pilata koko homman. Toivottavasti jaat kokemuksia koska samat säännöt varmasti pätee jokaiselle painoaan hallitsevalle. Tsemppiä sulle 🙂

    Itse painiskelen BMI30 tienoilla ja yritän löytää kultaista keskitietä liikunnan ja ravitsemuksen osalta. Välillä menee syömiset överiksi (lihomisen pelko ja vähäinen syöminen) ja välillä sitten liikunnat (6-7 krt viikko raskasta treeniä) ja näillä on saatu kroppa ihan sekaisin. Nyt sitten keskitytään juurikin niihen arjen valintoihin ja unohdetaan vaaka ja mittanauha hetkeksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *