Hae
Henriikka Johanna

Lihavuusleikkaus ja ravitsemus – miten syön nykyään

Lihavuusleikkaus ja ravitsemus etenkin leikkauksen jälkeen on asia, jota minulta kysytään paljon. On ihanaa miten ihmiset laittavat minulle somen kautta viestiä ja kysyvät asiasta. Ajattelin nyt kirjoittaa asiasta hieman pidemmin tänne blogin puolelle, koska se tuntuu olevan kiinnostava aihe.

ravitsemus ennen leikkausta

Käydäänpä lyhyesti vielä läpi sitä, millaista oma syöminen oli ennen leikkausta. Lyhyesti ja ytimekkäästi se oli epäsäännöllistä, epäterveellistä, liian isoja annoksia ja liikaa herkkuja. Vaikka urheilin ja liikuin suht paljon jo ennen leikkausta, se ei kuitenkaan vaikuttanut siihen mitä ja miten söin. Tai pikemminkin niin, että kuvittelin sen antavan mahdollisuuden itselle syödä enemmän. Kunnes lopulta oltiin siinä pisteessä, että asialle oli tehtävä jotain.

Lihavuusleikkaus ja ravitsemus

lihavuusleikkaus ja ravitsemus tänään

Tänään, kun lihavuusleikkauksesta on kulunut jo melkein 1.5 vuotta, ravitsemus ja syöminen ylipäänsä on asia johon en joudu enää kiinnittämään huomiota juuri lainkaan. Osaan ja tiedän miten kannattaa syödä ja miten ei. Suurin muutos leikkauksen jälkeen syömisessä on tietenkin annoskoko. En mittaile tai punnitse ruokia mitenkään, mutta arviolta annoskokoni on noin 2dl. Alkuun annoskoon katsominen oli T O D E L L A hankalaa. Silmät söivät paljon enemmän mitä mahaan oikeasti mahtui. Nykyään se on helpompaa, mutta ajoittain edelleen ruokaa jää syömättä.

Kovin montaa ruoka-ainetta ei ole, jotka itselle ei sovi. Kaikkein pahimpia ovat nuudelit sekä lämminsavustettu lohi. Niin outoa kuin se on, pastaa ja makaronia pystyn syömään pienissä määrin, mutta nuudelit eivät mene. Ne tulevat saman tien ylös ja olo on kamala. Myös lämminsavustettu lohi ei sovellu lainkaan. Tämä on todella harmillista, sillä rakastan savustettua lohta. Kesällä mökillä savustetaan paljon, mutta itse joudun jättämään tämän väliin. Myös vaale leipä on sellainen, joka välillä aiheuttaa todella huonoa oloa. Muita ruoka-aineita ei ole, jotka ei sovellu. Toki päivästä ja planeettojen asennosta riippuen tänään soveltuva ruoka ei välttämättä sovi huomenna. Se tekee asiasta hieman hankalaa, sillä koskaan ei voi tietää millaisia tuntemuksia jokin ateria tänään aiheuttaa. Onneksi tällaisia hetkiä on harvassa eivätkä mitenkään säännöllisiä.

Lihavuusleikkaus ja ravitsemus

 

Asia johon joudun vieläkin kiinnittämään huomiota on riittävä proteiinin saanti. Ja se onkin asia, johon kiinnitän tänä vuonna erityisesti huomiota. En ole juurikaan säännöllisesti käyttänyt mitään proteiinilisää, mutta nyt jatkossa otan sen käyttöön. Etenkin, kun treenaan nyt enemmän, niin lisäproteiinin saanti on entistä tärkeämpää. Tämä on siis itselle selkeä kehittämiskohde tulevaisuudessa.

-Henriikka

lue myös

Lihavuusleikkauksesta vuosi – Henriikka 2.0 on 1 vuotias

Mitä syön päivässä – lihavuusleikkaus edition

Lihavuusleikkaus ja kuukautiset

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

TikTokissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *