Hae
Henriikka Johanna

Asia, jota odotan eniten lihavuusleikkauksen jälkeen

Lihavuusleikkauksen jälkeen on muutama asia, joita odotan eniten. Painon pudottaminen on tietenkin yksi suurin asia, mutta se ei ole tällä hetkellä itselle se tärkein asia jota odotan leikkauksen jälkeen. Vaikka mielenkiintoista onkin nähdä, paljon paino putoaa. Toki odotan myös paljon pieniä elämään vaikuttavia asioita, kuten esim. ettei tarvitse pelätä (puutarha)tuolin hajoavan alta tai sitä, että mahtuuko tuoliin istumaan. Tai että vaatteita voi ostaa tavallisesta kaupasta ilman, että pitää ottaa ”plus” malliston vaatteita. Mutta yksi asia ylitse muiden on ehdottomasti kylläisyyden tunne!

Lihavuusleikkauksen jälkeen

TunnenKo kyLläisyyttä lihavuusleikkauksen jÄlkeen

Tällä hetkellä tilanne on se, että hyvin harvoin tunnen olevani täynnä. Voin ja pystyn syömään järjettömiä määriä ruokia enkä silti tunne olevani täynnä. Uskon tämän olevan myös yksi syy, miksi olen ylipainoinen.

Olen tutkinut paljon asiaa, miksi en tunne kylläisyyttä ja mitä varmemmin minulla on kylläisyyshormonin kanssa ongelmia. Olen aiemmin kirjoittanut leptiiniresistenssistä ja siitä miten se vaikuttaa nälän- ja kylläisyydentunteeseen.

Lihavuusleikkauksen jälkeen kylläisyyden tunne pitäisi tulla nopeasti. Alussa jopa muutaman lusikallisen jälkeen. Pelottaa, etten tunne kyseistä oloa, koska en ole sitä pitkään aikaan tuntenut. Ja jos en tunne kylläisyyttä, pelkään että syön aivan liikaa ja venytän uuden mahalaukun samaan mittaan kuin se on nyt.

Olen kuitenkin jutellut useamman jo leikkauksessa käyneen kanssa ja he ovat vakuuttaneet, että opin tunnistamaan kylläisyyden tunteen. Moni on sanonut sen tuntuvan paineena tai painon tunteena rintakehällä, joten silloin kannattaa lopettaa syöminen. Vaikka ruokaa olisikin vielä lautasella. Toivon todella, että opin tunnistamaan tämän tunteen ja ennen kaikkea sen, että jatkossa pieni määrä ruokaa riittää tuomaan kylläisyyden tunteen.

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus mietinnässä

Aamupuuro kolmella eri tavalla

Miksi ylipainoinen tuntee häpeää harrastaessaan liikuntaa?

Seuraa sOmessa

Instagramissa

Facebookissa

5 kommenttia

 1. Päivi Jokinen kirjoitti:

  Juu, kyl se alkuun on se kipu, joka viimeistään käskee lopettamaan syömisen, mutta eihän sitä kannata opettaa tollai itelleen. Pitää osata lopettaa ennen kipua. Mutta eiköhän me jokainen mokata silloin tällöin. 😁

  Itelläni alkoi nälkä kasvamaan puoli vuotta leikkauksesta. Syynä oli pääasiassa se ikuisen laihduttajan ongelma: Mä söin liian vähän rasvaa.

  Muuttamalla ruokavalioni vhh:sta ketoksi, olen vihdoin päässyt nälän valtiaaksi. Juu, kyllä mä edelleen tunnen nälkää, mutta tilanne on hallinnassa. Nyt on hyvä! 👌❤️💚

 2. Kati Salorinne kirjoitti:

  Päivi, olet ensimmäinen jonka olen kuullut ketoilevan leikkauksen jälkeen! Eli se onnistuu, jihuu! Olen ketoryhmissä ja lileryhmissä, omaa saamattomuuttani en ole kysellyt onnistuuko yhdistää (kun paljon kuullut kuinka rasvan syönti tuo kipuja). Ratelle puhuin tästä kun leikkaus marraskuussa, ja silmiä pyöritellen ihmetteli että edes harkitsen ( olen ketoillut jo hetken) ja sain oodin hiilareille.

 3. Jaana Koo kirjoitti:

  Hei! Hurja painonpudotus Suomi -ohjelman ensimmäisessä jaksossa henkilöllä oli ihan geneettinen (?) häiriö, ettei tuntenut kylläisyyden tunnetta. Hän sai tuekseen pistettävän lääkevalmisteen, jonka kertoi vaikuttavan lähes välittömästi. Hän koki kylläisyyttä ensimmäisiä kertoja elämässään, ja lääke oli yksi onnistuneen painonpudotuksen avaimista.

  Mietinkin, että oletko itse tutustunut valmisteeseen ja voisiko se tuoda apua/tukea projektissasi, leikkauksen jälkeenkin? 😊 Valitettavasti en muista laihdutusvalmisteen nimeä, mutta ohjelmassa se vilahti. Ihan lääkärin määräämä reseptilääke. Ajattelin vinkata, jos sattuu ettet olisi moisesta kuullut.. Itselleni oli ihan uusi juttu 😊

  Mukavaa syksyä ja leppoisaa toipumista leikkauksesta, kun sen aika koittaa! 😊

  • henriikkajohanna kirjoitti:

   Katsoinkin kyseisen jakson viikonloppuna.
   Työterveyslääkärin kanssa puhuin näistä lääkkeistä, ovat Ozempic ja Saxenda, jotka hillitsevät ruokahalua / tuo kylläisyyden tunteen. Nämä ei kuitenkaan tehoa kaikille ja ei lääkäri ei osannut sanoa lakkaako vaikutus heti jos lopettaa käytön ja joutuuko käyttämään loppuelämän. Lisäksi tuo lääke on melko hintava jos sitä ei määrätä sokeritaudin hoitoon. Näillä ajatuksilla en tarttunut kyseisiin lääkkeisiin.

   Kiitos tsempeistä ja mukavaa syksyä myös sinulle 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *