Hae
Henriikka Johanna

Voiko ylipainoinen olla urheilija tai urheilullinen?

Törmäsin viime viikolla Facebookissa keskuteluun, jossa pohdittiin voiko ylipainoinen olla urheilija tai urheilullinen? Onko meihin iskostettu ajatus, että ollakseen urheilja tai urheilullinen, pitää painoindeksin olla normaali? Jäin tätä pohtimaan ja ajattelinkin kirjoittaa omia ajatuksia aiheesta, sillä aihe koskettaa omaa elämääni erittäin läheltä.

mikä on ylipaino?

Ylipaino määritellään painoindeksin eli bmi:n mukaan. Siinä paino suhteutetaan pituuteen (paino : pituuden neliö). Tästä saadaan luku, joka määrittää painoindeksin.

Kun painoindeksi ylittää 25, ollaan liikapainon puolella. Liikakilojen määrä voi vaihdella erittäin paljon, muutamasta kilosta moniin kymmeniin kiloihin. Siksi on hyödyllistä täsmentää, kuinka suuresta ylipainosta on kyse. Painoindeksin perusteella lihavuus luokitellaan vaikeusasteisiin seuraavasti:

  • 25–30: ylipaino eli lievä lihavuus
  • 30–35: merkittävä lihavuus
  • 35–40: vaikea lihavuus
  • Yli 40: sairaalloinen lihavuus

Painoindeksi kuvastaa hyvin rasvakudoksen määrää ja on siksi hyvä painon mittari. Joissakin tilanteissa se ei kuitenkaan toimi hyvin. Isot lihakset lisäävät ihmisen painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. Esimerkiksi eräässä jääkiekon Suomen mestaruuden voittaneessa joukkueessa pelaajien painoindeksi oli useimmilla yli 25 ja suurin painoindeksi oli 28,4. Kehonrakentajilla painoindeksi voi ylittää 30, ja silti rasvakudosta ei ole normaalia enempää. Isot lihakset lisäävät ihmisen painoa, vaikka rasvakudosta ei olisi liikaa. (Lähde Terveyskirjasto)

Olen itse Ylipainoinen urheilija

Vastaus kysymykseen voiko ylipainoinen olla urheilija tai urheilullinen, kyllä voi! Itse sovin mielestäni tähän kategoriaan enemmän kuin hyvin. Mikä tekee minusta urheilijan tai miten määritellään urheilija? Määritteitä on varmasti monia, mutta omasta mielestä henkilö on urheilija silloin, kuin treenaa tavoitteellisesti omassa lajissaan, kilpailee sekä haluaa kehittyä ja menestyä omassa lajissaan. Joidenkin mielestä olet urheilija silloin, kun urheilee päätyökseen. Tämä ei pidä omalla kohdalla, mutta koen silti olevani urheilija, jonka on pakko tehdä myös töitä elääkseen.

Urheilullinen henkilö voi taas mielestäni olla kuka vaan, joka tykkää harrastaa liikuntaa lajista riippumatta. Usein toki mielletään sana ”urheilullinen” ihmiseen, jolla rasvaprosentti on pieni, lihakset erottuu ja on kova kunto. Mielestäni ihminen voi olla urheilullinen vaikka olisi ylipainoa. Tämä henkilö voi olla paljon paremmassa kunnossa kuin esim henkilö, joka ei harrasta liikuntaa mutta on bmi:n mukaan normaalipainoinen.

Miksi paino määrittelee meitä?

Painon ei pitäisi missään vaiheessa määritellä sitä, voitko olla urheilija tai urheilullinen. Koetaanko urheilija automaattisesti huonompana, jos hän painaa enemmän eikä ”mahdu muottiin”? Tiedättekö mitä, unohtakaa ne muotit sillä jokainen on hyvä juuri sellaisena kuin on! Annetaan siis kaikkien olla sellaisia kuin on, oli paino mikä tahansa. Ja eikös tärkeintä ole kuitenkin, että ihminen liikkuu ja tekee mistä tykkää? Itse olen ainakin ylpeä siitä, miten jaksan treenata ja olen löytänyt itselle sopivan lajin.

-Henriikka

Lue myös

Entinen sohvaperuna, nykyinen urheilija

Pakaralihkasen aktivointi – herätä uinuvat pakarat

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *