Hae
Henriikka Johanna

Säännöllinen arkityö – miten elämä on muuttunut?

Säännöllinen arkityö oli asia, josta olin haaveillut jo pitkään. Sairaanhoitaja, päivätyö ja suht hyvä palkka on aika haastava yhtälö ja tämän vuoksi en ollut löytänyt mitään mielenkiintoista työtä. Viime vuoden lopulla kuitenkin löysin mielenkiintoisen paikan, johon päätin hakea. Ja sain vielä paikan. Nyt olen tehnyt vuoden alusta alkaen säännöllistä arkityötä ja olen huomannut tämän neljän kuukauden aikana niin paljon omaan hyvinvointiin vaikuttavia asioita. Kunpa olisin tehnyt tämän jo paljon aiemmin.

Säännöllinen arkityö

Kuva: Krista Eriksson

säännöllinen arkityö – säännöllinen arki

Säännöllinen arkityö on tuonut myös ihanaa rutiinia omaan arkeen ja elämään. En edes voinut kuvitella tällaista, kun olen tehnyt vuorotyötä jo opiskeluajoista alkaen eli käytännössä viimeiset 13-14 vuotta. Hyppy kokonaan uuteen työhön, joka ei ollut millään lailla tuttua sekä päivätyö olivat kyllä itselle paras päätös pitkään aikaan.

Vuorokausirytmiin säännöllisyyttä

Kuvittelin aina, että tarvitsen paljon unta. Vapaapäivinä nukuin yössä 9-10h, mutta nyt olen huomannut, että en kaipaa niin paljon unta. Vuorotyö kerrytti itselle varmasti jonkinlaista univelkaa, sisäinen kello oli koko ajan sekaisin, kun missään ei ollut mitään säännöllisyyttä. Huomasin jo noin kuukauden päästä päivätyön aloittamisen jälkeen, että itselle riittää unta hyvin 7-8h yössä. Nykyään saatan silloin tällöin viikonloppuisin nukkua pidempään, mutta pääsääntöisesti tuo 8h riittää. On ihana huomata, miten aamulla ei ole kuoleman väsynyt vaikka kello soi seitsemän aikoihin. Viime vuonna oli vielä tuskaa herätä aikaisin aamulla kellon soittoon ja tuntui, että päivä ei lähde millään käyntiin.

Mahdollisuus osallistua treeneihin

Aiemmin työ on määritellyt milloin pääsen osallistumaan treeneihin ja milloin en. Enää asia ei ole niin. Työt eivät ole esteenä sille, ettenkö pääsisi treeneihin. Se on ollut itselle myös todella tärkeää, että pystyn osallistumaan treeneihin mahdollisimman paljon. Etenkin nyt, kun pelaamme ensimmäistä kautta Suomen korkeimmalla sarjatasolla, niin sitä haluaa olla mahdollisimman hyvin valmistautunut. Ja nyt työt eivät ole sen esteenä.

Säännöllisyys ruoka-aikoihin

En aiemmin edes tajunnut, miten paljon vuorotyö vaikuttaa omiin ruoka-aikoihin tai sen säännöllisyyteen. Vai pitäisikö sanoa epäsäännöllisyyteen. Kun herää suurin piirtein samaan aikaan, syö aamupalan samaan aikaan. Töissä olen merkannut kalenteriin lounasajan, jotta en ota asiakkaita silloin vastaan. Samoin iltapäivälle tauko, jolloin ehtii syömään välipalan. Ja töistä tullessa kotiin onkin sopivasti päivällisaika. Etenkin näin lihavuusleikkauksen jälkeen säännöllinen ateriarytmi on kaiken a ja o. Nyt pystyn noudattamaan sitä todella hyvin, mikä vaikuttaa omaan terveyteen ja jaksamiseen myös todella paljon.

Onko sulla kokemusta vuorotyöstä siirtymisestä päivätyöhön? Oletko huomannut jotain muutoksia omassa elämässä sen suhteen? Olisi kiva kuulla muiden kokemuksia asiasta.

-Henriikka

lue myös

Nopeita ja helppoja arkiruokia mausta tinkimättä

Olenko onnellisempi 45kg laihempana?

Ensimmäinen askel kohti lihavuusleikkausta

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.