Hae
Henriikka Johanna
Kaupallinen yhteistyö

Imeytyykö rauta lihavuusleikkauksen jälkeen?

Kaupallinen yhteistyö: Puhti
*Sisältää mainoslinkkejä

Imeytyykö rauta lihavuusleikkauksen jälkeen onkin melkoinen mysteeri. Monet leikkauksessa olleet kärsivät raudan puutteesta, koska rauta ei enää imeydy samalla tavalla. Itsellä hemoglobiini on ollut koko ajan hyvä, mutta ferritiini on laskenut vuodessa 60 pykälää. Nyt pääsin selvittämään, miten rauta imeytyy itsellä. Vai imeytyykö?

Raudan imeytymiskoe

Puhti tarjoaa raudan imeytymiskoe – testiä, joka osoittaa, onko sinulla raudanpuutetta ja imeytyykö suun kautta otettu rautalisä elimistösi käyttöön. Tutkimusta suositellaan, jos on epäilys heikosta raudan imeytymisestä. Itse kävin testissä viime viikolla, jotta saan tietää imeytyykö rauta suun kautta otettuna.

Testiin meni aikaa kaksi tuntia. Ensimmäinen näyte otettiin vähintään 10h paaston jälkeen. Näytteen jälkeen otin kaksi rautapilleriä ja odottelin 2h seuraavaa näytteenottoa. Pahinta oli odottaa ja istua nälkäisenä aulassa. Nimittäin tuon kahden tunnin aikana ei saanut syödä mitään.

Tarkemmin tuosta testipaketista voit lukea tästä (mainoslinkki)

Imeytyykö rauta

Tulokset – imeytyykö rauta vai ei?

Olin yllättynyt siitä, että ferritiini ei ollut enää laskenut vaan oli toukokuusta jopa noussut kaksi yksikköä! En ollut syönyt lisää rautaa kesän aikana, ainoastaan sen mitä omassa monivitamiinissa on. Mutta tulosten mukaan rauta ei imeydy minulla riittävästi.

Ensimmäisessä näytteessä rauta-arvo oli 11 umol/l. Viitearvot tässä ovat 9-34 umol/l. 2h jälkeen ja kahden rautatabletin jälkeen arvo oli noussut vain 19:ään. 2h:n arvo olisi pitänyt olla vähintään 21, jotta rauta imeytyisi kunnolla. Arvon olisi pitänyt nousta siis vähintään 10 umol/l, koska ferritiini alussa oli 60 tai alle. Jos ferritiini olisi ollut yli 60, olisi 2h jälkeen riittänyt 3 umol/l nousu.

Miten jatkossa? Siinä hyvä kysymys. Ferritiini on kuitenkin hyvällä tasolla, samoin hemoglobiini. Mitään vajetta tai anemiaa ei siis ole. Mutta tulosten perusteella rauta ei kuitenkaan imeydy riittävästi. Aion lisätä raudan määrää, sillä nyt olen ottanut 50mg. Puhti tarjoaa myös lääkärin kanssa keskustelua tuloksista.

Jatkossa täytyy miettiä, että olisiko tarpeellista käydä mittauttamassa ferritiiniä useammin, jotta mahdollisen laskun saisi hyvissä ajoissa kiinni ennen kuin rautavarastot tyhjenevät kokonaan.

-Henriikka

Lue myös

Lihavuusleikkaus ja kuukautiset

Puhti – labratutkimukset ilman lähetettä

Lihavuusleikkaus tehdään Tallinnassa

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Kaupallinen yhteistyö: Puhti

4 kommenttia

  1. Satu kirjoitti:

    Mikä on ferritiinisi nyt? Itselläni kävi niin, että matka meni rautainfuusioon. Ohitus tehty 11/2020 ja siitä lähtien rauta-arvot laskeneet. Suun kautta otettuna rauta aiheutti vatsaoireita, vaikka kokeilin monia eri merkkejä. Nyt toivon, että infuusio on auttanut, koska labrojen mukaan oli ehtinyt kehittyä raudanpuuteanemia ja lisäksi kilpirauhasen vajaatoiminta. 😔

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Mulla oli ferritiini nyt 60, toukokuussa se oli 58. Täytyy toivoa, että oma vatsa kestää lisäraudan määrän eikä aiheuta ongelmia. Mulla on tosi herkkä vatsa ja reagoin moneen asiaan vatsan kautta.

      Toivottavasti infuusio auttaa sulla ja varastot täyttyy.

  2. Jemppa kirjoitti:

    Mulla on mitattu ferritiiniä nyt puolen vuoden välein lihavuusleikkauksen jälkeen (julkisella). Ei ole laskenut enää, mutta alhainenhan se on edelleen. Tosin se oli alhainen jo ennen lihavuusleikkausta, josta en ollut tietoinen. Sitä ei oltu koskaan mitattu ennen prosessiin lähtöä, sillä hemoglobiini on aina ollut korkea. Vielä ei olla kuitenkaan sillä rajalla, että rautainfuusio olisi ajankohtainen.

    Lihavuusleikkauksen vuositarkastuksessa selvisi, että B12-arvo on romahtanut täysin. Nyt sitäkin mitataan 6 kk:n välein ja kohta selviää, että pitääkö sitä saada kenties suoraan suoneen.

    Rautaa otan siis 100 mg/vrk ja B12-vitamiinia 1 mg/vrk monivitamiinin lisäksi. Lihavuusleikkauksesta on nyt 1,5 vuotta. Raudan ja B12-vitamiinin puutos aiheuttaa vielä melko samanlaisia oireita. Pakko kyllä sanoa, etten huomaa noita puutoksia ollenkaan. Kai sitä on tottunut olemaan vähän väsynyt näin suht pienten lasten äitinä! 😀

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Mulla taas B12 on koko ajan ollut viitearvojen yläpuolella. Tää on kyllä niin ihmeellistä miten jotkut vitamiinit imeytyy ja jotkut ei taas ei.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *