Hae
Henriikka Johanna

Miksi hiilihydraatit ovat demonisoitu?

Miksi hiilihydraatit ajatellaan olevan pahoja sekä terveydelle vaarallisia / haitallisia? Ovatko ne todella ansainneet tämän huonon maineen, joka hiilihydraattien ympärillä tuntuu pyörivän vuodesta toiseen? Hiljattain eräs henkilö Instagramissa oli ehdottomasti sitä mieltä, että kenenkään ei tulisi käyttää viljatuotteita (koska aiheuttavat vatsavaivoja), perunaa tai riisiä. Tästä olen itse hyvinkin eri mieltä.

Mitä ovat hiilihydraatit?

Ruoan sisältämät hiilihydraatit ovat sekoitus erilaisia sokereita, ravintokuituja ja tärkkelystä. Niiden ensisijainen tehtävä on toimia solujen energian lähteenä sekä ylläpitää verensokeria. Esimerkiksi aivot ottavat verensokerista energiansa! Hiilihydraatit ovat elimistön ensisijainen energian lähde eli periaatteessa me käymme sokerin voimalla. Käytänössä elimistön hiilihydraattiaineenvaihdunta perustuu kokonaan glukoosiin eli sokeriin.  Tämä on tutkittua tietoa, ei omia mielipiteitä tms.

Hyvät ja Huonot hiilihydraatIt

Monesti näkee kirjoituksia siitä, miten jokin hiilihydraatti on hyvä ja jokin toinen on vastaavasti huono. Olet saanut kuulla, että suositaan ”hyviä” hiilihydraatin lähteitä. Tällä usein tarkoitetaan hiilihydraattiruokia joissa on korkea ravintoainetiheys. Se sisältää runsaasti kivennäisaineita, vitamiineja, kuituja sekä antioksidantteja suhteessa energiasisältöön. Näitä ovat esimerkiksi täysjyväviljat, palkokasvit, peruna ja muut juurekset, kasvikset, hedelmät, marjat, makeuttamattomat maitovalmisteet.

Vastaavasti ”huonot” hiilihydraatit ovat ns. höttöhiilareita, jotka ovat pitkälle jalostettuja tärkkelysruokia. Niissä on matala ravintoainetiheys ja niihin on usein lisätty sokeria. Näitä ovat mm vaalea leipä, valkoinen riisi ja pasta, makeat ja suolaiset levoinnaiset, muromyslit, suurin osa muroista.

Monipuolinen ruokavalio kaiken a ja o

Jos haluat syödä monipuolisesti ja terveellisesti, kannattaa myös syödä hiilihydraatteja. Syömällä reilusti yllämainittuja ”hyviä” hiilareiden lähteitä, saat ruokavalion mukana erilaisia vitamiineja, kuituja, hivenaineita, antioksidantteja yms. Ei ole todistettu, että hiilihydraatit lihottavat. Päinvastoin niiden syömisen on todettu tutkimuksissa liittyvän systemaattisesti parempaan painonhallintaan. Toisaalta, syömällä mitä tahansa yli oman enrgian tarpeen, paino nousee. Eli kyllä sitä vaaleaa leipää syömällä voi lihota.

Joten unohdetaan jatkossa hiilihydraattien mollaaminen ja syödään niitä jatkossa hyvällä omalla tunnolla. Näin meidän kroppa pysyy liikkeessä, aivot saavat energiaa ja me jaksetaan puskea läpi arjen haasteet.

Oletko joskus vältellyt hiilihydraatteja sen vuoksi, että pelkäät niiden lihottavan? Vältteletkö muuten hiiliareita, miksi? Mitä ajatuksia postaus sinussa herätti, olisi kiva kuulla.

-Henriikka

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Lue myös

Intuitiivinen syöminen koitui kohtaloksi

TOP 3 smoothie ohjeet

 

2 kommenttia

  1. Tiina kirjoitti:

    Mun mielestä se hiilaridemonisointi on kyllä ollut (onneksi) laskeva trendi jo jonkin aikaa, ja enemmänkin on paasattu riittävän ja monipuolisen syömisen puolesta – ja hyvä niin!
    Itse olen pudottanut n. 30kg painoa (79kg->49kg) ja minua tähän auttoi yksinkertaisesti se, että lopetin itselleni valehtelun (esim. tänään ei jaksa liikkua, menen sitten huomenna salille tai että aloitan tervellisesti syömisen taas huomenna jne) ja aloitin säännöllisen riittävän syömisen (4krt päivässä jotta annoskoot voi olla vähän isommat:D) ja kuntosalitreenit 3x viikossa. Herkkuaterian olen syönyt kerran viikossa koko painonpudotuksen ajan. Ja tosiaan mikä tämän kommenttini pointtina oli, niin olen aina syönyt hiilareita, myös painonpudotuksen aikana, lemppareina esim. bataatti, lohkoperunat, kaurapuuro ja kauraleipä 🙂
    -Tiina

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Oot oikeassa, onneksi se on jo laskusuunnassa. Itse olen myös syönyt monipuolisesti, myös niitä hiilareita. Ja kyllä se herkuttelu kuuluu myös elämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *