Hae
Henriikka Johanna
Kaupallinen yhteistyö

Osta lapsille vain turvallisia leluja ikärajat huomioiden

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES

Jokainen haluaa varmasti ostaa turvallisia leluja. Tiesitkö, että alle 3 vuotiaiden leluihin on tiukemmat turvallisuusvaatimukset kuin vanhempien lasten leluille? Mä en tiennyt ja siksi onkin hyvä puhua tästä aiheesta näin joulun kynnyksellä. Uskon nimittäin, että moni muukaan ei tiennyt.

Katsoin juuri jotain lelulehteä ja mietin joululahjaa omalle reilu 2 vuotiaalle kummipojalle. Löytyihän sieltä vaikka mitä kivaa, mutta en todellakaan katsonut mitään ikäsuosituksia. Ainoastaan joistain lautapeleistä, sillä olen miettinyt onko 2 vuotiaalle jo jotain pelejä. Ja tunnustan myös, etten koskaan ole ajatellut, miksi leluissa on ikärajat. Haluan kuitenkin ostaa turvallisia leluja, joten selaan nuo lelulehdet uudelleen ikärajat huomioiden.

Turvallisia leluja

Millainen on turvallinen lelu?

Lelut ovat tuoteryhmä, jossa turvallisuudelle asetetaan erityisvaatimuksia. Esimerkiksi lelujen sisältämät kemikaalit eivät saa vaarantaa lasten terveyttä ja näin ollen vaarallisimpien aineiden käyttöä leluissa on rajoitettu tai kielletty. Vaikka lelu täyttäisi lain asettamat vaatimukset, väärinkäytettynä se voi aiheuttaa vaaraa lapselle.

Kun olet ostamassa lelua, tarkista, että siinä on CE -merkintä, valmistajan ja maahantuojan nimi sekä osoite. Tarvittavat varoitukset ja käyttöohjeet ovat sekä suomeksi että ruotsiksi. Pehmoleluista tulisi löytyä myös hoito- ja pesuohjeet.

Alle 3-vuotiaille tarkoitetuista leluissa ei saa olla eikä siitä saa irrota pieniä osia, joihin lapsi voi tukehtua. Pienten lasten lelujen on oltava erityisen lujia, ja niiden on kestettävä heittämistä ja hakkaamista hajoamatta.

Muista myös, että lapsen ei tulisi koskaan leikkiä lelun pakkauksella vaikka se olisi miten kiva. Ohuissa muovipakkauksissa on tukehtumisvaara.

Näin ostat turvallisia leluja

Jos et ole vielä ostanut kaikkia joululahjoja ja listalla on leluja, suosittelen lukemaan seuraavat vinkit. Jokainen varmasti haluaa tehdä turvallisia leluostoksia.

  • Käytä harkintaa, jos tilaat ulkomailta. Nettiosoitteen .fi ei automaattisesti tarkoita tuotteen olevan suomalainen. Tiedätkö mihin voit reklamoida, jos tuotteessa on vikaa ja se on ostettu ulkomailta?
  • Älä osta tuote väärennöksiä! Jos valmistaja on tehnyt jonkin toisen tuotteesta kopion, mitenköhän mahtaa olla tuotteen turvallisuuden kanssa? Yleensä liian hyvä tarjous ollakseen totta ei ole totta. Jos voit saada muutamalla eurolla usean kympin tuotteen, tuote on väärennös.

Lisää turvallisista leluostoksista sekä lelujen turvallisuudesta voit lukea TUKES:n sivuilta.

Turvallisia leluostoksia!

-Henriikka

Lue myös

Joululahjavinkit hyvinvoinnin tukemiseen

Jouluna saa luvan kanssa herkutella?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

Kaupallinen yhteistyö: Turvallisuus- ja kemikaalivirasto TUKES

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *