Sokerikoukku – miten päästä siitä eroon?
Sokerikoukku on monelle varmasti hyvin tuttu asia. Asia, jonka tiedostaa päivittäisessä elämässä ja josta haluaa päästä eroon kokonaan tai edes vähentää. Arvioiden mukaan noin 25% ihmisistä ovat geneettisesti sokeriherkkiä ja heille sokerikoukku syntyy vielä herkemmin. Herkkyys sokerille voi vaihdella elämän eri tilanteissa, esim. raskaana ollessa, stressaantuneena, vaihdevuosien aikaan. Jos haluat vähentää sokerin käyttöä tai päästä eroon sokerikoukusta, jatka lukemista.
Miksi sokeri koukuttaa?
Sokerikoukku ei johdu yhdestä tietystä asiasta vaan on pikemminkin usean tekijän summa. Ensikosketuksen makeaan ihminen saa jo äidinmaidosta ja meillä onkin luontainen mieltymys makeaan. Se on osittain mahdollistanut selviämisemme maapallolla, sillä makean maku on auttanut meitä tunnistamaan kaloritiheän ravinnon.
Nykyään tuo mieltymys on kuitenkin hieman haasteellinen, sillä sokeria on tarjolla yltäkylläisesti ja usein vielä muodossa joka ei ravitse meitä mitenkään. Sokeria voi olla kuitenkin vaikea vastustaa, koska se vapauttaa mielihyvähormoneja ja aktivoi meissä palkkiojärjestelmän. Jotta syntynyt hyvänolon tunne säilyisi mahdollisimman pitkään, ajaudumme syömään sokeria yhä uudelleen ja uudelleen vaikka järjen ääni yrittäisi huutaa jotain muuta. Tästä johtuen toleranssi kasvaa eli sokeria on saatava yhä useammin ja useammin, annosten on oltava suurempia ja jopa entistä makeampia.
Sokerikoukku – näin pääset siitä eroon
Sokerikoukusta eroon pääsemiseen ei ole yhtä tiettyä ”temppua” vaan se on pikemminkin usean asian summa. Toiselle voi toimia paremmin jokin toinen asia kun vastaavasti toiselle sopii toinen asia, On myös hyvä muistaa, että sokerikoukusta tuskin pääsee eroon päivän tai kahden jälkeen vaan vaatii pidempää opettelua. Älä kuitenkaan lannistu vaan jatka opettelua.
Syö säännöllisesti ja riittävä paljon
Usein ruoka korvataan napostelulla tai mahdollisesti ”säästetään” kaloreita herkutteluun. Liian vähäinen syöminen ja matala verensokeri kuitenkin ruokkivat makeanhimoa. Huolehdi, että syöt monipuolisesti lautasmallin mukaan päivittäin. Älä korvaa herkuilla ateriaa. Pyri syömään ensin ruoka ja kuulostele sen jälkeen oloasi; tekeekö vielä mieli syödä herkkuja? Olisinko täyttänyt herkuilla näläntunteen?
Miksi haluat tehdä muutoksen?
Aseta itsellesi tavoite, miksi haluat tehdä muutoksen. Syyn on oltava hyvin konkreettinen ja asetettu myönteiseen muotoon esim. ” haluan päästä eroon turhasta sokerista ja herkuista, jotta jaksan arjessa paremmin”. Pakko tai negatiiviset motiivit eivät yleensä ole kovin pitkäkestoisia tavoitteita.
Opi lukemaan tuoteselosteita
Suurin osa syömästämme sokerista tulee lisätystä sokerista eli ns. piilosokerista jota moni syö tietämättään. Tarkastele tuoteselosteita ja opettele ostamaan tuotteita joissa ei ole lisättyä sokeria. Tiesitkö, että piilosokeria on paljon esimerkiksi tietyissä einesruoka-annoksissa, salaatinkastikkeissa, ketsupissa ja sinapissa, tietyt välipalapatukat (vaikka mielletään usein terveelliseksi) sekä murot ja myslit
Unohda lakot ja äärimmäisyydet
Totaalikieltäytyminen ei yleensä ole kovin pitkäkestoista. Kannattaakin siis pyrkiä tekemän muutoksia, joita pystyy noudattamaan vaikka loppuelämän. Oletko aiemmin syönyt herkkuja / makeaa päivittäin? Kokeile ensin vähentää herkuttelua joka toiseen päivään. Seuraavaksi joka kolmas päivä jne. Muista olla armollinen itsellesi, uusia tapoja ei opita hetkessä vaan vaativat aikaa.
Onko sokerikoukku sulle tuttu juttu? Oletko päässyt siitä eroon vai kärvisteletkö vielä sokerin kanssa? Olisi kiva kuulla sun ajatuksia aiheesta.
-Henriikka
lue myös
Leptiiniresistenssi ylipainon takana?
Miksi hiilihydraatit ovat demonisoitu?
Yhdistä herkuttelu ja painonpudotus onnistuneesti
seuraa somessa