Hae
Henriikka Johanna

Ravitsemuksen aakkoset – osa 2/2

Sain ajatuksen kirjoittaa ravitsemuksen aakkoset -postauksen, jossa käyn jokaisen kirjaimen läpi aakkosjärjestyksessä ja kerron omasta mielestäni tärkeimmän asian kyseisen kirjaimen kohdalta. Painotan vielä, että kyseessä on minun mielestä tärkein asia. Joku toinen voi olla eri mieltä. Tämä toinen osa olikin huomattavasti vaikempi, kun sisältää kirjamia joita suomenkielessä on hieman vähemmän 😀 Lue myös ensimmäinen osa: Ravitsemuksen aakkoset – osa 1/2

n = nauti

Ruoasta on hyvä myös nauttia. Hyvä ruoka, parempi mieli kuten sanotaan.

o = opettele

Kukaan ei ole seppä syntyessään, joten myös itselle sopivan ravitsemuksen löytämiseen voi mennä aikaa. Jos toiselle sopii syöminen ravitsemussuositusten mukaan, voi toiselle olla ketoruokavalio parempi. Kokeilemalla ja opettelemalla jokaiselle löytyy varmasti itselle parhaiten sopiva tapa.

p = päivällinen

Yksi päivän ateroista, joita ei tulisi jättää välistä. Vaikka sanotaan, että aamupala on päivän tärkein ateria, samalla tavalla päivällinen on.

q = quorn

Quorn on Fusarium venenatum-punahomeesta valmistetun, lihan korvikkeeksi tarkoitetun sieniproteiinivalmisteen tuotemerkki. Quorn ei ole itselle lainkaan tuttu, enkä sitä ole koskaan edes maistanut. Q-kirjaimella vaan oli aika vaikea keksiä mitään 😀

r = riittävästi

ravitsemuksen aakkoset

Ruokaa riittävästi, jotta kroppa toimii. Etenkin naiset yleisesti vähentävät ruokaa, kun tavoitteena on painonpudotus. Syömällä kuitenkin riittävästi ja säännöllisesti, myös paino putoaa.

s = säännöllisyys

Syömisessä yksi tärkeimmistä asioista on säännöllisyys. Kun syöt säännöllisesti, nälkäkiukku ei yllätä ja verensokerit pysyy tasaisena koko päivän.

t = Terveellisyys

Vaikka terveellinen ravitsemus on hyvän olon pohja, ei kaikkea tarvitse kuitenkaan aina miettiä kovin tarkkaan. Kun pidät huolen, että syöt monipuolisesti kasviksia, proteiinin lähteitä, hiilihydraatteja sekä rasvaa, on todennäköistä että ruokavaliosi on perus terveellinen.

u = uunijuurekset

Yksi oma lempiruoka jälleen nopeuden ja helppouden vuoksi. Lisää pellille reilusti juureksia, tilkka öljyä ja mausteita. Paahda uunissa ja tarjoile esim. kanan kanssa.

v = vihannekset

Vihanneksiksi kutsutaan kasveja, joita voidaan käyttää ravintonaja jotka eivät ole hedelmiä, pähkinöitä, yrittejä, mausteita tai viljaa.

w = wok = vokki

Vokkiruoka on mitä parhain ja helpoin tapa saada ruokaa erilaisia kasviksia. Laita kuumalle pannulle tilkka öljyä ja paista kasviksia oman maun mukaan. Lisää joukkoon jokin proteiininlähde sekä nuudeleita ja ateria on valmis.

x = xylitol = ksylitoli

Ksylitoli eli koivusokeri on sokerialkoholi. Sitä käytetään vähäkalorisena ja monille mikrobeille energiaksi kelpaamattomana makeutusaineena muun muassa purukumeissa. Ksylitolin käytön sen eri muodoissa (muun muassa purukumeissa, pastilleissa ja hammastahnoissa) katsotaan usein estävän hammasmätää eli kariesta.

y ??

z = zucchini = kesäkurpitsa

Kesäkurpitsa on monipuolinen vihannes. Kesäkurpitsa taipuu salaatteihin, keittoihin, pataruokiin, paistoksiin ja jopa kakkuun sekä hilloksi. Raakaa kesäkurpitsaa voi käyttää kurkun tavoin, mutta parhaimmillaan kesäkurpitsa on kypsennettynä. Kesäkurpitsan kumppaniksi erilaisiin ruokiin sopivat hyvin sienet, sipulit, tomaatit ja sitruuna sekä monet yrtit, kuten basilika, oregano ja minttu. Myös kesäkurpitsojen kukat ovat syötäviä – koristele niillä salaatit sekä kesän juhlaruoat.

å ??

ä = ähky

Vältä syömästä itseäsi ähkyyn eli liian täyteen. Tällöin olo voi olla tukala ja huono useamman tunnin.

ö = överit

Välillä on hyvä heittää kaikki säännöt romukoppaan ja vetää niin sanotusti överit! Syödä ja juoda niin paljon mitä mieli tekee. Kyllä taas löytyy virtaa ja energiaa arkeen, kun välillä pistää elämän ranttaliksi.

-Henriikka

lue myös

Energiaravintoaineiden ABC – hiilihydraatit

Energiaravintoaineiden ABC – proteiinit

Energiaravintoaineiden ABC – rasvat

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *