Hae
Henriikka Johanna

Ravitsemuksen aakkoset – osa 1/2

Sain ajatuksen kirjoittaa ravitsemuksen aakkoset -postauksen, jossa käyn jokaisen kirjaimen läpi aakkosjärjestyksessä ja kerron omasta mielestäni tärkeimmän asian kyseisen kirjaimen kohdalta. Painotan vielä, että kyseessä on minun mielestä tärkein asia. Joku toinen voi olla eri mieltä.

A = aamupala

Tästä ei ole epäilystäkään. Aamupala olisi hyvä syödä, jotta yön paasto katkeaa ja jaksat käydä päivän askareisiin.

B = Banaani

Banaani on yksi oma lemppari hedelmä. Sen lisäksi banaani on hyvä kuidun, c-vitamiinin sekä kaliumin lähde.

C = c vItamiini

C-vitamiini on vesiliukoinen vitamiini, joka edistää kasvua sekä luuston ja hampaiden muodostumista. Se toimii myös antioksidanttina eli suojaa elimistöä haitalliselta hapettumiselta. C-vitamiinia saadaan kasviksista, hedelmistä ja perunasta. C-vitamiinin liian pieni saanti aiheuttaa väsymystä ja infektioherkkyyttä, pitkäaikainen puute voi johtaa keripukkiin.

d = D vitamiini

D vitamiini on tärkeä rasvaliukoinen vitamiini, jota useat suomalaiset saavat ravinnosta liian vähän. Vauvat ja pikkulapset, vähän ulkoilevat vanhukset ja vegaanit sekä vähän syövät henkilöt ovat D-vitamiinipuutoksen riskiryhmiä. 

Ravitsemuksen aakkoset

e = e vitamiini

E-vitamiini hidastaa ikääntymistä ja terveyden heikkenemistä ehkäisemällä vahingollisten vapaiden radikaalien toimintaa kehossa. Sitä tarvitaan useiden elinten normaaliin toimintaan, entsyymien aktivoitumiseen ja normaaleihin neurologisiin toimintoihin.

E-vitamiinia saadaan ruokavalion mukana pääasiassa kasvikunnan tuotteista, kuten tietyistä öljyistä, pähkinöistä, viljoista ja hedelmistä. Sitä on mahdollista nauttia tarvittaessa myös ravintolisänä.

f = Folaatti 

Folaatti (B9-vitamiini, foolihappo) on vesiliukoinen vitamiini, joka kuuluu B-vitamiineihin. Folaatti on tärkeä solujen jakautumisen ja verisolujen muodostumisen kannalta. Folaatinsaanti on erityisen tärkeää raskaana olevilla, ja sitä suunnittelevilla naisilla. 

g = gramma

Kaikkea lautaselle menevää ruokaa ei tarvitse punnita gramman tarkkuudella. Lautasmalli toimii hyvin suuremmalle osalle.

H = Herkut

Tasapainoiseen ruokavalioon kuuluu myös herkut. En pidä ajatuksesta, että jostain pitäisi kokonaan kieltäytyä. Silloin tällöin herkuttelu tekee vain hyvää mielelle.

i = intuitiivinen syöminen

Intuitiivisella syömisellä tarkoitetaan syömistä oman kehon viestien mukaisesti: Syödään nälkään ja lopetetaan kylläisenä. Se on joustavaa ja sallivaa suhtautumista syömiseen, mutta sillä ei tarkoiteta ylenpalttista herkuttelua aina, kun mieli tekee. En kuitenkaan suosittele intuitiivistä syömistä jos henkilöllä on minkäänlaista ongelmaa syömisen kanssa (syömishäiriö, yli- tai alipaino). Voit lukea tästä miten intuitiivinen syöminen toimi minulle.

J = jälkiruoka

Mitä olisi elämä ilman jälkiruokaa? Ei mitään! Silloin tällöin ruokailun päälle pieni jälkiruoka ei tee pahaa kellekkään. Muistaa tässäkin jälleen kohtuuden. 

K = Kohtuus

Kohtuus kaikessa on oma valmennusfilosfiani. Mitään ei tarvitse kieltää, kun muistaa kohtuuden. Vaihtaa esim. suklaalevyn suklaapatukkaan jolloin saadaan vuositasolla jo isoja asioita aikaan. 

L = Lounas

Säännöliseen ruokailuun kuuluu lounas, joten mielestäni se kuuluu ehdottomasti tähä listaan.

M = Monipuolisuus

Monipuolinen ruokavalio ja monipuolisten raaka-aineiden käyttö tekee syömisestä miellyttävämpää ja yllättäen, monipuolisempaa.

Tässä olikin ensimmäinen osa ravitsemuksen aakkoset -postaussarjasta. Toisessa osassa käydään loput. Tuleeko sulle mieleen jotain muita asioista, mitä olisit laittanut joidenkin kirjaiminen kohdalle?

-Henriikka 

lue myös

Energiaravintoaineiden ABC – hiilihydraatit

Energiaravintoaineiden ABC – proteiinit

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

2 kommenttia

  1. Jenna kirjoitti:

    Kah kun itellä on samat ajatukset. Varsinkin D-vitamiinin tarkistusta suosittelen. Itsellä oli nyt 49, joka on laskenut edellisestä vaikka olen syönyt 60mikrogramma/pv vuoden. Nyt sitten syödään 100 ja tarkistus parin kuukauden päästä onko lähtenyt nousemaan.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Ehdottomasti kyllä kannattaa tarkistuttaa D-vitamiiniarvot vaikka syö säännöllisesti D-vitamiinia. Ja etenkin jos ei ole koskaan syönyt mitää ravintolisää niin sitä suuremmalla syyllä 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *