Hae
Henriikka Johanna

Ylipainoinen hyvinvointivalmentaja – uhka vai mahdollisuus?

Ylipainoinen hyvinvointivalmentaja, saako sellaista olla? Tämä on asia jota olen miettinyt jo useamman vuoden ajan, oikeastaan siitä asti kun valmistuin ravintovalmentajaksi ja aloin haaveilla personal trainerin opinnoista. Tänään asia nousi taas esille, kun sain Instagramissa viestin, jossa minua arvosteltiin ja kyseenalaistettiin valmentajana painoni takia ja siitä, että olen käynyt lihavuusleikkauksessa.

Yliapainoinen hyvinvointivalmentaja

ylipainoinen hyvinvointivalmentaja ei automaattisesti ole hyvä tai huono valmentaja

On jotenkin käsittämätöntä, että vielä vuonna 2022 ajatellaan ulkonäön kertovan ihmisen osaamisesta jotakin. Ei, en vaan voi ymmärtää tätä. Millä tavalla minun paino tai mikään muu ulkoinen asia vaikuttaa siihen, miten ammattitaitoinen olen valmentajana. Kukaan ei automaattisesti ole hyvä tai huono työssään ulkonäön perusteella, kyllä siihen vaikuttaa monet muut asiat.

En tiedä haluanko edes alkaa puolustelemaan itseäni tässä asiassa. Olen kuitenkin opiskellut ravintovalmentajaksi Trainer 4 you:lla sekä käynyt useita erilaisia lyhyempiä koulutuksia ja luentoja liittyen ravitsemukseen ja ravitsemuskäyttäytymiseen. Voin siis sanoa hyvällä omallatunnolla, että minulla on aika hyvä tieto ravitsemuksesta ja painonpudotuksesta.

Kritiikin kohteeksi olen joutunut myös silloin, kun kerroin meneväni lihavuusleikkaukseen. Silloin sain useita viestejä, jolloin ammattitaitoani valmentajan kyseenalaistettiin jälleen. Olisiko ollut parempi jättää kertomatta, että kävin leikkauksessa? Kertoa, että omalla valmennuksellani olen saanut painoa 55kg pois 8 kuukauden aikana? Kumpikaan ei ole tai ollut mielestäni oikea tapa. Siksi päätin alusta asti kertoa leikkauksestani avoimesti. Se miksi hakeuduin leikkaukseen on toinen asia enkä ota sitä tässä puheeksi.

ylipainoinen hyvinvointivalmentaja – vertaistukea

Uskon myös siihen, että vertaistuki ja omakohtainen kokemus painonpudotuksesta ja sen haasteista on rikkaus ennemmin kuin huono asia. Jos et ole koskaan ollut reilusti ylipainoinen, et voi tietää mitä sellaisen kanssa on elää tai miltä tuntuu pudottaa painoa. Itsellä on tästä hyvinkin henkilökohtaista kokemusta, joten pystyn samaistumaan asiaan erittäin hyvin.

ylipainoinen hyvinvointivalmentaja

Muutos by Henriikka valmennus on nyt uusittu ja saat sen nyt tarjoushintaan. Teen myös henkilökohtaisempaa ravintovalmennusta, josta saat tarkemaan tietoa laittamalla esim. sähköpostia osoitteeseen henriikka.pitkanen@gmail.com.

-Henriikka

lue myös

Miksi puhun avoimesti lihavuusleikkauksesta?

Epäonnistunut elämäntapamuutos?

Onnistuuko painonpudotus pelkällä ruokavaliolla?

seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

6 kommenttia

  1. Katja Eveliina/Pinkkiä piiperrystä kirjoitti:

    Kumma kyllä, olen törmännyt huomattavasti useampaan huonoon normaalipainoiseen valmentajaan 😉 Eihän meitä ylipainoisia tai lihavia valmentajia montaa ole, mutta väittäisin, että suhtautuminen asiakkaisiin on aika erilainen kuin näillä tietyillä vastaantulleilla valmentajilla. Tietenkin myös normaalipainoisissa on hyviä valmentajia, koska ei se sitä painoa todellakaan katso. Sen sijaan sitä koulutusta, asiakaslähtöisyyttä ja toisen asemaan asettumista se katsoo.

  2. Emma kirjoitti:

    Eihän syöpää hoitavan lääkärinkään ole tarvinnut sairastaa syöpää osatakseen sitä hoitaa tai kätilön olla synnyttänyt. Tästä näkökulmasta ylipainoinen valmentaja on itseasiassa parempi, kun aina hoikkana/normaalipainoisena pysynyt, koska on jotain kosketuspintaa valmennettavan tilanteeseen.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Juurikin näin! Ajattelen itse ihan samalla tavalla. Tai jos kampaajalla on huonosti hiukset ei se tarkoita etteikö hän osaisi laittaa asiakkaiden hiuksia.

  3. Hanne kirjoitti:

    Sairaaloiden käytävilläkin näkee monenkokokoista henkilökuntaa ja kaikkien tehtävä on vaalia asiakkaiden terveyttä. Ei kukaan tule heille sanomaan ylipainosta , vaikka asiakkaiden terveyttä siellä koitetaan hoitaa. Koko ei kerro mitään ihmisen ammattitaidosta tai terveydestä.
    Olet varvasti hyvä valmentaja valmennettavillesi. Kokemusta sinulta löytyy ja olet käynyt oman matkasi.
    Mua niin suututtaa tuo että lihavan pitäisi laihtua ja sitten kun hän sen tekee niin heti on joku vinkumassa miten se on väärin tehty. Ei ole kenenkään muun elämästä pois minkä polun joku toinen valitsee.

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Näinhän se on. Ei kukaan koskaan sanonut mulle sairaanhoitajan hommia tehdessä et en oo pätevä puhumaan terveydestä kun oon ylipainoinen. Nyt kuitenkin saan jonkin verran viestejä etten voi olla pätevä / osaava valmentaja koska olen ylipainoinen. Mikään ei ole koskaan hyvin 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *