Hae
Henriikka Johanna

Paino jumittaa – lihomisen pelko takaraivossa

Paino jumittaa ja lihomisen pelko sen myötä jyllää takaraivossa. Vaikka tiedän, että on täysin normaalia, että paino ei voi jatkuvasti laskea, ei tämä tunne silti mukava ole. Olisihan se nyt silkka mahdottomuus jos viikosta toiseen paino vain laskee ja laskee, etenkin kun painoa on tippunut jo 60kg viimeisen 10 kuukauden aikana. Silti sitä alkaa väkisin mielessä pyörittää ajatusta, mitäs jos vain tästä eteenpäin lihon ja kaikki oli tässä?

Miksi paino jumittaa omalla kohdalla

Painonlaskun jumitus voi johtua erittäin monesta syystä. Naisilla kuukautiskierto on yksi asia, joka kerryttää painoa luonnollisesti lisää. Oma kuukautiskierto muuttui kesän aikana ihan totaalisesti (lue tästä lisää), joten uskon sen olevan yksi syy painonlaskun jumittamiseen. Aiemmin, kun kuukautiskierron kanssa ei ollut mitään ongelmia, myös paino laski tasaisesti. Uskon, että omalla kohdalla tämä on yksi tekijä siihen, että paino jumittaa.

Paino jumittaa

Ajoittain myös huomaan, että tulee syötyä liian vähän. Sillä voi olla myös merkitystä siihen ettei paino putoa. En varsinaisesti tunne nälkää enää samalla tavalla kuin ennen lihavuusleikkausta ja näin ollen joudun kellosta katsomaan, koska syön. Huomaan etenkin silloin, jos olen pois kotoa ja tekemässä jotain muuta, yksinkertaisesti unohdan syödä. Aina pitäisi olla jotain välipalaa tms. mukana, jos lähden kotoa pois ettei ruokavälit veny liian pitkiksi. Tähän asiaan minun tuleekin kiinnittää jatkossa erityisen paljon huomiota.

Veden juonti on myös yksi tekijä, joka toisinaan saattaa unohtua. Treenien aikana kyllä tulee joutua, koska tulee hiki ja jano, mutta välillä etenkin töissä juominen unohtuu. Voi olla, että työpäivän aikana olen juonut yhden lasin vettä ja se on ehdottomasti liian vähän. Jatkossa aion kiinnittää myös huomiota tähän, että töissä tulee juotua riittävästi vettä.

Tietoisesti en ole kova stressaamaan asioista tai sitten en osaa tunnistaa stressiä. Varsinaisesti en stressaa painon jumituksesta, mutta kyllä asia mielessä pyörii. Stressi on myös yksi tekijä, joka voi hidastaa painonlaskua. Stressihormonin noustessa keho pitää entistä kovemmin rasvoista kiinni ja näin ollen paino alkaa jumittamaan. Yritänkin nyt järkeistää asian itselleni, että on täysin normaalia, että paino ei koko ajan laske. On normaalia, että tulee tasaisia vaiheita ja paino voi jopa hieman nousta. Uskon kuitenkin, että tämä vaihe menee ohi ja paino alkaa taas laskea.

-Henriikka

lue myös

Lihavuusleikkauksesta 9kk

Miten pää on pysynyt mukana painon pudotessa?

Olenko onnellisempi 45kg laihempana?

Seuraa somessa

Instagramissa

Facebookissa

2 kommenttia

  1. Erika kirjoitti:

    Hei,

    Löysin blogisi hiljattain ja olen kiinnostunut kuulemaan miten lihavuusleikkauksen jälkeen nesteiden juomisen kanssa toimitaan ja onko esim. hellepäivinä nestehukka vaanimassa, jos ei pystykään juomaan janoon vaikka puolen litran vissypulloa. Onko myös janon tunne muuttunut leikkauksen myötä?

    • henriikkajohanna kirjoitti:

      Ainoa ”sääntö” juomisen suhteen on oikeastaan se, että samaan aikaan ei tulisi syödä eikä juoda. Neste huuhtoo ruoan nopeasti eteenpäin ja voi aiheuttaa huonoa oloa. Nykyään pystyn jos on kovin kuivaa ruokaa ottamaan hörpyn nestettä samaan aikaan, mutta muuten vältän syömistä ja juomista samaan aikaan.

      Kerralla nestettä ei voi kovin paljon juoda, mutta itsellä menee tällä hetkellä hyvin 2dl kerralla. Pitää vaan juoda usein, jotta saa riittävästi nestettä. Helteillä käytin myös nesteytys/elektrolyyttijuomaa, jotta pystyin valmistumaan siitä, että saan kaikkia suoloja yms riittävästi eikä tulisi nestehukkaa.

      Janontunne ei oo muuttunut mihinkään, samalla tavalla tulee jano kuin aiemmin.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *